Ljekovita svojstva spiruline

Spirulina

Plavo zelena slatkovodna alga po imenu spirulina raste diljem svijeta u bogatim mineralnim lužnatim ribnjacima i jezerima, a jedna je od najstarijih stanovnika na Zemlji. Sam naziv je dobila zbog svog oblika koji je nalik na spiralu, a bogata je hranjivim tvarima, proteinima i mineralima.

Spirulina je bogata hranjivim tvarima jer sadrži vitamine A, B, C, D i E, 60 posto bjelančevina i 18 aminokiselina. Od minerala je bogata kalcijem, željezom, fosforom, selenom, kalijem, magnezijem, natrijem i cinkom.

S obzirom na to sa sadrži vitamin B12 može pomoći u zdravlju živčanog tkiva i metabolizma svake stanice u organizmu. Spirulina je bogata i klorofilom koji potpomaže kod izbacivanja toksina iz organizma, doprinosi boljoj krvnoj slici i uravnotežuje PH.

Spirulina je najbogatiji izvor beta karotena koji je najučinkovitiji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji povećavaju rizik od raka, oštećuju stanice i ubrzavaju starenje. Sadrži i zeaksantin koji je snažni antioksidans, a koji djeluje kao zaštita za oči, živčani sustav i mozak.

Vrlo je učinkovita i kod trovanja teškim metalima zbog svog djelovanja poput prirodnog kelata. Spirulina djeluje tako da na sebe veže teške metale koje zatim izbacuje iz organizma. Odlična je i za smanjenje razine kolesterola i obuzdavanje gladi, a štiti i gušteraču te je odlična prevencija dijabetesa.

Spirulina ima veliku moć kod suzbijanja upala u tijelu što je vrlo važno kod liječenja artritisa i drugih upalnih bolesti. Ublažava stres, anksioznost, depresiju i nesanicu te povećava energiju. Odlična je za ubrzavanje metabolizma i smanjenje apetita, a sadrži više proteina od mesa!

Ljekovita svojstva spiruline su hranjenje organizma neophodnim nutrijentima, povećavanje razine energije, pomoć kod dijabetesa, ubrzavanje metabolizma, pomoć kod mršavljenja, uklanjanje celulita, pomoć kod PMS-a, čišćenje organizma od teških metala i toksina, suzbijanje upala i alergija, smanjenje rizika od prijevremenog starenja i raka.

Odlična je i za snižavanje visokog tlaka, zaštitu od reume i artritisa, poboljšanje krvne slike, zaštitu od radijacije, poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Spirulina se može kupiti u obliku pahuljica, tableta, praha i kapsula, a mogu ju konzumirati i djeca, životinje, dojilje i trudnice.

Autor: A.Z., Foto: Music4thekids/Wikimedia