Čaj od kadulje

Kadulja je čudesna biljka koja je odlična za liječenje mnogih bolesti, a nazivamo ju još i žalfija. Stari narodi su je osim kao lijek koristili i u raznim obredima. Riječ je zapravo o samonikloj biljci koju krase ovalni i kopljasti baršunasti listovi koji su prekriveni gustim dlačicama. Pronaći se može u kamenjarima Mediterana i u niskim grmovima.

Boja joj se mijenja od svjetlozelene do ljubičaste, a stabljika joj s vremenom odrveni. Životni vijek kadulje je oko sedam godina, a za život joj je potrebno sunce i toplina jer je osjetljiva na previše vlage i na mraz.

Sije se u četvrtom i petom mjesecu, a prilikom sijanja joj se sjeme samo malo pokrije zemljom. Potrebno joj je gnojenje svakih mjesec i pol mješavinom kalija, dušika i fosfora, a može se uzgajati i iz presadnica. Nije posebno osjetljiva na vrstu tla, a najbolje ju je zasaditi na sunčanom i mirnom mjestu koje je u zavjetrini.

Kadulja je poznata po antifungicidnim, antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem pa je odlična u borbi protiv raznih upala, bakterija, gljivica i virusa.

Prirodno liječenje kaduljom

Kadulja je odlična za liječenje žući, mokraćnih kanala, želuca, crijeva, mjehura, krajnika, usne šupljine, grla, hunjavice, prehlade, kašlja bronhitisa i gripe.

Može biti od velike koristi ženama koje imaju problema sa mjesečnicom i koje muče hormonalne promjene, a odlična je i kao lijek za depresiju i neurozu.

Regulira znojenje kod bolesti, u adolescenciji, pubertetu i klimakteriju, a može spriječiti i Alzheimerovu bolest te poboljšati pamćenje. Korisna je i kod čireva, kožnih bolesti i liječenja gnojnih rana.

Blagi je afrodizijak, a priprema se u obliku oparka, ulja, obloga, vina, čaja, tinkture, kupke i rakije. Oparak i čaj su najčešći pripravci od kadulje koji se koriste za liječenje zdravstvenih stanja.

Čaj od kadulje

Čaj od kadulje se priprema tako da se u četvrtinu zakipljele vode stavi čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da kuha oko tri minute na laganoj vatri.

Kada se skine sa vatre pusti se da odstoji oko 10 minuta te se procijedi i popije oko tri šalice na dan, sve zavisi o kojim tegobama je riječ. Ako je riječ o bolestima dišnih organa, upali krajnika ili grla potrebno je topli čaj zasladiti medom.

Autor: A.Z., Foto: Liné1/Wikimedia