Kako donirati spermu

darivanje sperme

Svake se godine u SAD-u rađa više od 30 000 djece koja su začeta darovanim spermijima, a u Velikoj Britaniji izvodi se oko 13 000 oplodnji darovanim spermijima.

Postupak oplodnje spermijem darivatelja provodi se već više od 100 godina. Uvođenjem intracitoplazmatske injekcije spermija (kojom se spermij izravno uvodi u jajnu stanicu) i postupak kirurškog uzimanja spermija (kojim se nedozreo spermij uzima iz sjemenika) pomogli su muškarcima čiji spermiji nisu kvalitetni da postanu očevi.

Najčešći su korisnici tog postupka parovi koji bi željeli imati dijete, a ne mogu jer muškarčevi spermiji nisu kvalitetni ili ih uopće nema u sjemenoj tekućini. Možda je takva situacija posljedica vazektomije ili oštećenja testisa zbog kemoterapije ili radioterapije koje je primao zbog raka.

Također se može dogoditi da muškarac jednostavno ne ejakulira uobičajenim putem. Možda je, primjerice, ejakulacija u njega retrogradna (sjemena tekućina ne izlazi kroz penis, već ulazi u mokraćni mjehur) ili možda koji drugi neizlječivi čimbenik negativno utječu na njegovu plodnost.

U nekim se državama, na primjer u SAD-u, darivateljima sperme plaća, drugdje su darivatelji altruistični dobrovoljci kojima samo pokrivaju troškove postupka. Studenti ili muškarci koji već imaju obitelj i žele pomoći drugima često pristaju na darivanje.

U nekim slučajevima par želi da im darivatelj bude poznat. Najčešće je riječ o članu partnerove obitelji i tada je dijete genetski slično ocu. Kao i darivanje jajne stanice, i to je darivanje vezano za mnoge emotivne probleme.

Važno je da svaki poznati darivatelj i par koji prihvaća donaciju budu potpuno upoznati s obvezama koje svatko od njih troje ima prema ostalima. Bitno je da se par i darivatelj slože o tome koliki će biti darivateljev utjecaj u budućnosti.

Kad darivatelj da spermu, ona se pregledava i testira u laboratoriju. Zatim se stavlja u tekućinu za čuvanje zamrznutih uzoraka (krioprezervaciju), razdijeli u nekoliko epruveta, zapečati i smrzne u tekućem dušiku te pohrani na temperaturi od 195 stupnjeva Celzijusa. Sperma može ostati tako zamrznuta i do deset godina.

Autor: S.G., Foto: JM Travel Photography/Shutterstock