Kako napraviti pekmez od jagoda

pekmez od jagoda
Pekmez od jagoda, Foto: Gastonmag/Sxc

Jagode su ukusno i primamljivo voće koje ne može nikada dosaditi i koje vole mali i veliki. Najbolje od svega što se jagode mogu konzumirati na nekoliko načina, među kojima je daleko najpoznatiji onaj kada ih operemo i kao takve pojedemo. Mogu se iskoristiti za kolače u svježem obliku i kao pekmez od jagoda. Mali je broj onih koji još nisu uspjeli uživati u čarobnom okusu pekmeza od jagoda.

Pekmez od jagoda jako je fin

Ako ste imali priliku probati znate da se radi o finom dodatku jelima koji možete i sami napraviti. Naše bake i mame su nas dosada uveseljavale receptima od kojih nam je zastajao dah, a sada ih imamo priliku i sami napraviti.

Postoji džem, pekmez i marmelada. Pekmez je za sve one koji žele pomalo osjetiti komadiće voća u obliku pekmeza i kao takve ih jesti na razne načine. Bilo da ga mažete na kruh, palačinke i uštipke te uklopite u neke od kolača. Marmelada i pekmez su rezervirani za sve one koji ne vole osjetiti toliko komadiće voće nego samo okus koji jagode daju.

Sastojci

Jagode za pekmez od jagoda
Foto: Pixabay

Napraviti pekmez kod kuće nije pretežak zadatak. Jedino traži strpljenje i ljubav prema onome što radite. Pobrinite se da prije nego što krenete s pripremom, provjerite imate li sve potrebne sastojke bez kojih pekmez nije moguć.

Ako nemate morate nabaviti šećer i jagode. Uzmite oko 4 kg jagoda te 2,5 kg šećera. Pobrinite se da ste jagode prvo dobro usitnili i nakon toga promiješali sa šećerom. Pustite ih da odstoje i stavite kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta.

Kada se smjesa napokon zgusne stavite ju u predviđene teglice, dobro prokuhane i zatvorite te okrenite naopako. Pokrijte prekrivačem kako bi nastao vakum. Na kraju ste dobili proizvod bez konzervansa i domaći u kojem možete uživati sa svojom obitelji.

Autor: S.Š. Foto: Gastonmag/Sxc