Što pomaže kod prehlade

što pomaže kod prehlade

Malo je onih koji su možda samo jednom ili dvaput bili prehlađeni. Sreća pa postoje razne metode s kojima ćete se bolje osjećati. Kako bi bili sigurni da ćete se brzo izliječiti dobro je znati što pomaže kod prehlade.

Što pomaže kod prehlade

Prehlade uvijek budu najavljene grebanjem u grlu, promuklošću i curenjem nosa. To je krajnje vrijeme da se nešto poduzme i posegne za određenim lijekovima kao što je maxflu. Važno je ojačati organizam kako ne bi često bili bolesni, a pomoći može brojno ljekovito bilje.

Za razliku od kemijskih sredstava koji mogu predstavljati opterećenje za organizam, a najviše jetru, ljekovite biljke na blagotvoran način pomažu ukloniti brojne tegobe te isto tako ojačati prirodnu zaštitu organizma.

Prirodno liječenje prehlade

Za što uspješnije liječenje te sprječavanje brojnih bolesti potrebno je istražiti recepte koje su koristile generacije prije nas, a što će i neki liječnici rado prepisati.

Indijanci Sjeverne Amerike koristili su crvenu sunčanicu kako bi liječili brojne rane. Crvena sunčanica je biljka s višestrukom koristi jer ne štiti samo od zaraza nego i pojačava otpornost organizma.

Spomenute biljke su odlične za snižavanje temperature, a ako im se dodaju listovi matičnjaka i cvjetovi kamilice, na kraju može rezultirati jačanjem organizma te odbijanjem svake nove prehlade. Jačanje imuniteta je moguće, a to dokazuju brojne studije. Isti učinak može se postići mravincem i čajem od konopljuše.

Za ljekovit napitak potrebno je 20 g šipka, 10 g narančine kore, 10 g cvjetova bazge i 20 g cvjetova lipe. Pomiješaju se cvjetovi i plodovi te se stavi u vodu koja potom mora proključati. Njome se prelije spomenuta mješavina, pokrije i ostavi da odstoji barem nekoliko minuta. Čaj je najbolje piti dok je još vruć barem dva puta dnevno.

Povišena temperatura često je povezana s prehladom, a kada se dogodi to je jasan znak da je organizam započeo borbu s uzročnicima bolesti.

Maline su još jedna namirnica koja može pomoći prilikom snižavanja tjelesne temperature. Tko ima problema bilo s povišenom tjelesnom temperaturom ili pomanjkanjem apetita trebao bi maline skuhati u vodi. Maline moraju ostati u vodi, a svi koji imaju određene zdravstvene tegobe trebali bi piti ljekovitu tekućinu ujutro i navečer.

Osoba dok je prehlađena ima naglu potrebu za vitaminom C. Pomoći mogu plodovi divlje ruže, pa će tako biti potrebne 2 male žlice šipka, 1 mala žlica meda, 1 mala žlica limunovog soka i 1/4 vode.

Plodovi se preliju vodom, prokuhaju i ostave 10 minuta. Nakon toga se ocijede te se doda med i sok limuna.

Niti jednu bolest ne treba shvaćati previše olako, a jasno je kako su mnogi dobili gripu upravo zbog toga što nisu dovoljno ležali kada su bili prehlađeni. Treba unositi puno vitamina, ali i minerala kako bi organizam mogao steći zaštitu.

Autor: S.Š., Foto: Rob Hille/Wikimedia