Kuharski savjeti: Kruh i kolači

dizani kolači

Ako vam se dogodi da ste kruh zaboravili staviti u papirnatu vrećicu ili želite da vam kolač od prijašnjeg dana bude ponovo svjež provjerite na koji način možete tim namirnicama opet vratiti onaj fini okus kao kada ste ih kupili.

KRUH I SLIČNI PROIZVODI od dizanog tijesta postaju opet svježi ako ih, poškropljene vodom, prije posluživanja stavite u vruću pećnicu. Tako treba postupati i s proizvodima od tijesta s maslacem i s kolačima od sira. Kad masnoća pod utjecajem topline omekša, oni postaju ponovno ukusni.

SVJEŽ KRUH neće se mrviti ako ga režemo vrućim nožem koji se može ugrijati na plamenu plinskog kuhala ili umakanjem u vruću vodu. No nakon svakog reza treba nož obrisati da bude suh.

KUTIJU ZA DRŽANJE KRUHA treba svakog tjedna isprati octenom vodom i dobro osušiti.

KOCKICE KRUHA treba staviti u juhu čas prije serviranja, da kruh ne postane kašast. Isto vrijedi i za pržene kockice kruha.

KRUŠČIĆI OBLOŽENI dulje će ostati svježi ako ih zamotamo u foliju. Ovo pogotovo vrijedi za kruščiće koji su namijenjeni za putovanje.

NAREZANU STRANU KRUHA treba pokriti folijom ili komadićem celofana da se prva kriška kruha ne osuši.

GERMA (pjenica) brzo će nadoći ako je smrvljenu pomiješamo s malo šećera, a tek zatim pomiješamo s mlakim mlijekom.

PRAŠAK ZA PECIVO treba uvijek prosijati zajedno s brašnom; na taj će način biti ravnomjerno raspodijeljen i tijesto će postati rahlo.

LISNATO TIJESTO bolje će se dići ako se lim najprije ispere hladnom vodom i ne izbriše. Kasnije će vodena para podići tijesto.

SITNO PECIVO bit će naročito rahlo ako u brašno dodamo malo soka od limuna ili prirodnog octa. Na 1 kg brašna računa se oko 2 pune žlice soka.

KOLAČ I TORTU lako ćemo i dobro narezati ako prije svakog rezanja stavimo nož u vrelu vodu.

Foto: Olinchuk/Shutterstock