Crêpe Suzette – neodoljiva francuska slastica

crepe suzette palačinke

Crêpe Suzette je tradicionalan francuski recept i način na koji najčešće Francuzi jedu palačinke. Tanke palačinke prekrivane narančom i umakom od karameliziranog šećera jednostavno ne možemo izostaviti. Povijest ovih palačinki se ne zna točno. Neki vjeruju autobiografiji chefa Henri Charpentiera (objavljenoj 1934. godine) u kojoj kombinaciju šećera i naranče na palačinkama pripisuje sebi. Naime on tvrdi da ih je upravo on napravio za princa od Walesa, a koji im je dao naziv Suzette po dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja.

Njegove tvrdnje osporava knjiga slavnog kuhara Augustea Exchoffiera iz 1903. godine u kojoj se spominju palačinke s narančinom koricom i Grand Nariner likerom, stoga je moguće da je chef Henri inspiraciju dobio upravvo od Augustea i u svojoj inačici liker zamijenio karameliziranim šećerom.

Prema knjizi chefa Augustea Exchoffiera, svoje je palačinke nazvao Crêpe Suzette po popularnoj glumici Suzanne Reichenberg koja je u 19. stoljeću glumila u kazalištima pod pseudonimom Suzette. Također postoje i priče da nije Auguste taj koji je osmislio recept za palačinke, nego njegov mladi pomoćni kuhar Zack koji je bio zaljubljen u Suzette, a koju su palačinke oduševile. Tko god je zaslužan za njih, zahvaljujemo mu. Palačinke su izrazito ukusne i neodoljive.

U nastavku se nalazi tradicionalan recept za palačinke Crêpe Suzette.

Recept: Crêpe Suzette

Ako niste sigurni u svoje mogućnosti i vrsnost “odokativnog” dodavanja sastojaka za pripremu smjese za palačinke, slobodno možete koristiti osnovni recept za palačinke kao bazu ili ovaj u nastavku.

Sastojci za smjesu za palačinke

 • 13 dkg brašna
 • 3 jaja, sol, rum
 • mast za pečenje

Sastojci za umak

 • 6-8 dkg maslaca
 • 2 naranče
 • 10 kocki šećera
 • malo mlijeka
 • 1 -2 čašice mraskina
 • čašica maraskina
 • malo badema

Priprema palačinki

Od brašna, soli, jaja, mlijeka i malo ruma napravite tijesto za palačinke i ostavite ga da miruje oko 30 minuta. Ispecite na vrućoj masti u tavi male palačinke, presavijte ih na četvrtine i stavite na toplo mjesto.

Priprema umaka (sirupa)

 1. Za pripremu sirupa rastopite najprije maslac u čistoj tavi.
 2. Šećer natrljajte narančinom korom, a sok iscijedite.
 3. Šećer i sok pažljivo miješajte s rastopljenim maslacem dok se sve ne rastopi.
 4. Dodajte maraskino i u vruću mješavinu stavite savijene palačinke.
 5. Okrenite ih i ostavite nekoliko minuta u tom soku, prelijte maraskinom i flambirajte (zapalite).
 6. Pospite rezanim bademima i poslužite vruće.

Napomena: Flambiranje – prelijevanje jela alkoholom (rum, maraskino, konjak, brandy i sl.) uobičajeno je u svečanim prilikama. Alkohol zagrabite u grabilici, zapalite i prelijte preko jela.

Druge kreme i dodaci

Kao što smo napomenuli, Crêpe Suzette ima raznih varijacija i okusa, od kominacije s narančinom koricom i Grand Nariner likerom do karameliziranog šećera i naranči. U nastavku vam donosimo još nekoliko ideja za kreme i umake kojima možete puniti i preliti svoje Crêpes Suzette.

Engleska krema s narančama

Sastojci

 • 4 g želatine u listićima
 • 70 g žumanjaka
 • 35 g šećera
 • 220 g soka od naranče
 • 1 naranča

Priprema engleske kreme s narančama

 1. Želatinu namočite u hladnoj vodi (ili prema uputama s vrećice).
 2. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom.
 3. Zagrijte sok od naranče i dodajte smjesu sa žumanjcima.
 4. Zagrijte uz miješanje do 85 °C.
 5. Naribajte koricu naranče u kremu i otopite u njoj namočenu želatinu.

Butterscotch (karamelizirani šećer)

Postupno karamelizirajte (zagrijavanjem) 200 grama šećera u manjem lončiću ili tavi. Izlijte ga po papiru za pečenje tako da smjesa bude tanka. Kad se ohladi, narežite ohlađeni karamelizirani šećer “butterscotch” na komadiće. Sameljite komadiće u blenderu tako da dobijete prah koji možete posuti preko palačinki i umaka.

Ušećerena korica naranči

Prokuhajte šećer i vodu. Ogulite naranče ali pripazite da ne ogulite bijeli dio. Koricu naranče narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu od naranče i prokuhajte. Tako korice od naranči čuvajte u sirupu u zatvorenoj staklenci. Korice naranče možete dodati kao dekoraciju na Crêpes Suzette.

Iako se Crêpes Suzette poslužuju 2 palačinke po osobi, vjerujte nam, nećete moći stati samo na dvije. U slast!

Foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Gastronomija.hr specijalizirani je web portal na kojem možete naći sve potrebne informacije o receptima, kulinarskim delicijama iz cijelog svijeta, te događajima vezanim uz industriju hrane. Članke koje potpisuje portal Gastronomija.hr autorizirali su vrhunski kuhari, food blogeri i influenceri s područja kulinarstva.