Krvarenje nakon poroda

zena-u-krevetu

Krvarenje nakon poroda ili lohije neizostavan su proces koji nakon poroda čeka svaku ženu. Traju od četiri do šest tjedana tijekom kojih se tijelo čisti od ostataka posteljice, a maternica se vraća u svoje prvobitno stanje. Postporođajno kvarenje je potpuno je normalno, a radi se o krvarenju s mjesta na kojem se nalazila posteljica s obzirom na to da spomenuto mjesto mora zacijeliti.

To je normalan proces čišćenja nakon poroda za vrijeme kojeg se uklanja sva sluz, krv i tkivo koji su se nakupili u maternici za vrijeme trudnoće. Nakon samog poroda krvarenje je iznenadno u obliku mlaza koje sa sobom nosi komadiće sluzi i ugrušaka, ali takvo krvarenje se ubrzo smiruje i počinje izgledati kao krvarenje za vrijeme menstruacije.

Trajanje krvarenja nakon poroda

Osim što krvarenje nakon poroda izgledom podsjeća na menstruaciju ono i bolovima podsjeća na menstruaciju jer je bol ista boli za vrijeme bolnih menstruacija. Boja krvarenja i iscjetka se javlja u tri faze. Na početku je crvene boje i traje oko pet dana, nakon čega prelazi u ružičastu ili smeđu boju i traje oko 8 dana nakon čega završava bjelkastim ili žućkastim iscjetkom i traje oko 10 dana.

Iako prvih nekoliko dana krvarenja podsjeća na malo obilniju menstruaciju, bitno je prepoznati kada je ono ipak prejako. U nastavku saznajte kada je vrijeme za uzbunu.

 • blago krvarenje – u tri sata ne morate mijenjati uložak
 • umjereno krvarenje – tijekom tri sata morate promijeniti jedan uložak
 • ozbiljno krvarenje – u jednom ili dva sata morate promijeniti uložak više od dva puta

Trajanje krvarenja nakon poroda je individualno pa kod nekih žena krvarenje može trajati i do dva mjeseca. Ne treba se brinuti ako svijetli iscjedak ostane sve do pojave prve menstruacije nakon poroda.

Kako je duljina trajanja krvarenja nakon poroda individualna, tako je individualna i jačina krvarenja kao i bol koja se prilikom krvarenja može osjećati. Uloške je potrebno mijenjati redovito kako se ne bi razvila upala.

Kada se obratiti liječniku

Kada se uz krvne ugruške pojavljuju i neugodni simptomi, to može biti znak da se radi o infekciji. Neki od simptoma infekcije su:

 • jako crvena krv trećeg dana poroda
 • visoka temperatura
 • glavobolja
 • otežano disanje
 • vaginalni iscjedak

Ako osjetite pritisak u prsima, snažne glavobolje, intenzivnu bol u jednoj nozi, gubitak teka ili obamrlost tijela moguće da se radi o sistemskom ugrušavanju krvi koji može dovesti do srčanog udara ili plućne embolije pa hitno potražite liječničku pomoć.

Krvni ugrušci nakon poroda

Nemojte se zabrinjavati ako uočite i malo veće krvne ugruške jer to su ustvari komadići posteljice od kojih se tijelo čisti. Drugi razlog zašto dolazi do ugrušaka su antikoagulansi (sprječavaju zgrušavanje krvi). Naime, ako je krvarenje obilno nema dovoljno vremena da oni djeluju pa dolazi do krvnih ugrušaka koji ponekad mogu biti jako veliki.

Obilno krvarenje nakon poroda

Često obilno krvarenje znači da se organizam nije do kraja riješio posteljice pa maternica ne može vratiti u položaj prije trudnoće. Liječnik će tada vjerojatno predložiti ultrazvučni pregled kako bi se otkrilo zašto dolazi do jakih krvarenja. Ako je problem bio u posteljici, njezino izbacivanje može se potaknuti lijekovima koji izazivaju kontrakcije ili kiretažom maternice.

Krvarenje šest tjedana nakon poroda je normalno i ono se ne može na silu zaustaviti. Ipak, postoje metode kojima se može ublažiti te također smanjiti rizik od infekcija:

 • nikada ne koristite tampone
 • pijte 1,5 do 2 litre tekućine na dan
 • odmarajte
 • držite noge na povišenom
 • pripazite na higijenu ruku (ne dodirujte šavove carskog reza)
 • ako je tijekom poroda došlo do pucanja međice, vodite računa o čistoći i suhoći tog mjesta
 • izbjegavajte spolne odnose za vrijeme krvarenja

Žene nakon poroda ne bi smjele dizati teže terete kao što se ne bi smjele niti naprezati kako se krvarenje ne bi povećalo, a ako do toga dođe važno je javiti se kod liječnika na pregled.

Tijelu je trebalo devet mjeseci da se pripremi na porod, tako da mu sada morate dati vremena da se od njega i oporavi. Bitno je da se oporavite i odmorite, a ako trpite jake bolove, konzultirajte se s liječnikom oko sredstava koji će ih ublažiti, a koja smijete piti ako dojite. Ako imate obilno krvarenje o tome trebate obavijestiti svog ginekologa, a od prevelikog gubitka krvi može doći do anemije, nesvjestice i slabosti. Tada će biti potrebna transfuzija krvi ili dodaci prehrani u obliku željeza, a o svemu ćete znati više nakon vađenja krvi. 

Autor: A.Z., Foto: Elena Elisseeva/Shutterstcok