Kontracepcija dijafragma

žena u donjem rublju

Kako bi se zaštitile od neželjene trudnoće žene koriste dijafragmu. To je oblik kontracepcije koji sprječava trudnoću na mehanički način. Nije sto posto siguran i preporučuje se uz uporabu spermicida i tada je pouzdan oko 95 posto.

Većinom se žene nakon poroda odluče na ovaj oblik kontracepcije kako ne bi odmah ostale trudne. Dijafragma nema nikakvo štetno djelovanje pa je mogu koristiti i dojilje. Jedino što ona ne štiti od spolno prenosivih bolesti pa uz nju svakako koristite kondom.

Prije uporabe dijafragme provjerite je li ispravna, odnosno ima li ikakvih oštećenja. Kod bilo kakvih nepravilnosti ili neugode kod njezinog stavljanja pitajte liječnika za savjet. On će najbolje utvrditi u čemu je problem i pomoći vam.

Neposredno nakon seksualnog odnosa ne smijete vaditi dijafragmu, kako bi sam proces bio što učinkovitiji i djelotvorniji, a potrebno je oko šest sati da se “ubiju” svi spermiji. Kada vadite dijafragmu morate biti vrlo oprezni kako je ne bi oštetili. Ako imate nokte posebno morate biti na oprezu. Kada je izvadite, operite je i osušite.

Pranje se izvodi vodom i blagim sapunom ili šamponom. Postoji mogućnost da vam se dijafragmu tijekom odnosa pomakne, a ako je vaš partner ejakulirao u vas obvezno uzmite pilulu za dan poslije ako se želite zaštititi.

Ona se mijenja svake dvije godine ako nema nikakvih oštećenja. Kod bilo kakvih naznaka oštećenja obvezno se obratite liječniku i tražite drugu. Veličina dijagrame je također bitna, jer morate odabrati veličinu koja vam najbolje odgovara.

Kad se dijafragma koristi pravilno ne donosi nikakve komplikacije niti nuspojave. Neke od rijetkih komplikacija su toksični šok, čiji simptomi su povišena temperatura, problemi s probavom, osip…

Kod ove kontracepcije je nužno da je pravilno stavite, da je veličina odgovarajuća, da se pridržavate pravila njezine uporabe. Ne zaboravite ona štiti samo 95 posto od neželjene trudnoće, a nikako ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Što se toga tiče ako nemate stalnog partnera, nužno je da se koriste kondomi.

Autor: M.Š., Foto: Hintau Aliaksei/Shutterstock