Magnezijev klorid

magnezijev klorid u hrani

Dragocjeni mineralni spoj koji se dobiva isparavanjem morske vode zove se magnezijev klorid, a vrlo je učinkovit u liječenju brojnih bolesti. Jedan od rizičnih faktora zbog kojeg se mogu razviti mnoga lakša i teža oboljenja je nedostatak magnezija u organizmu.

Magnezij može poboljšati opće zdravstveno stanje, suzbiti infekcije, a može i pomladiti. Ako nema dovoljno magnezija u organizmu stanice ljudskog tijela propadaju.

Utječe na aktivnost enzima u organizmu, njih čak 300 zbog čega je uključen u sve procese tijela, a odgovoran je za aktivaciju enzima koju su nužni za popravak DNA i replikaciju.

Prirodni izvori magnezija

Jeste li se pitali gdje sve možete pronaći mineral važan za zdravlje? Postoji hrana bogata magnezijem, pa se tako na popisu našlo zeleno lisnato povrće. Bilo bi dobro kada bi se na jelovniku pronašlo mjesta za kelj, špinat, blitvu i drugo lisnato povrće.

Ne treba zaboraviti na još jednu skupinu namirnica bogate magnezijem, željezom, cinkom, B kompleks vitaminima i proteinima, a to su alge. Od njih se mogu napraviti razne salate i ukusne juhe. Dok se nori alge i arame mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane, alga spirulina je dostupna u obliku praha ili kao suplement.

Sjemenke su isto tako odličan izvor magnezija, a posebno brazilski oraščići, kikiriki, bademi i sezam. U porciji od 100 g orašastih plodova nalazi se blizu 500 mg magnezija.

Možete ga pronaći u mahunarkama, najviše u slanutku, soji i grahu. Zatim ga ima u integralnim žitaricama poput ječma, prosa, zobi i heljde. Postoji nekoliko izvora magnezija, pa su se na popisu namirnica našle banane, tamna čokolada i suho voće.

Magnezij klorid za zdravlje

Jeste li se ikada pitali zašto je magnezij dobar za zdravlje? Kada se magnezij unosi preko hrane u organizam, pretvara se u važan magnezijev klorid. Ima brojne prednosti za organizam, a odličan je i u borbi protiv infekcija. Jednom kada ga unesete, bijela krvna zrnca dobivaju mogućnost da unište do tri puta više mikroba.

Odličan je kod Parkinsonove bolesti, psorijaze, problema s cirkulacijom, bolesti probavnog sustava, bolesti prostate, ekcema, astme, akni, peludne groznice i impotencije. Ne treba zaboraviti da je odlično sredstvo u borbi protiv raka.

Podjednako je dobar u borbi protiv šarlaha, prehlade, zaušnjaka, bolesti organa za disanje i gripe. Pored toga što pomaže u borbi protiv raznih bolesti, učinkovit je kod mršavljenja, ublažava menstrualne tegobe, podiže libido, pomlađuje organizam, ublažava depresiju i povećava energiju.

Nužan je za pretvorbu hrane u energiju, pravilan rad srca, prevenciju povišenog tlaka, zdravlje kostiju i zubi te zaštitu krvnih žila.

Žene imaju najveću korist od unošenja magnezija u organizam je pomaže kod PMS-a, čuva kosti od osteoporoze i uklanja bolne grčeve kod menstruacije.

Žene koje su povećale unos magnezija u organizam izgubile su na težini i osjećale su se manje depresivno i puno energičnije. I na muškarce magnezij djeluje blagotvorno jer može pomoći u rješavanju problema s uvećanom prostatom.

Magnezij uravnotežuje mišićni i živčani sustav i omogućuje normalno prenošenje impulsa živčanim vlaknima. Sprečava migrene, kronični umor i glavobolje te je vrlo važan za dobar san i opuštanje mišića.

Recept za magnezijev klorid

Jeste li znali da možete i sami napraviti napitak od važnog mineralnog spoja? Prvo što treba učiniti je pripremiti litru vode i prokuhati.

Kada se voda ohladila, u staklenu bocu se doda oko 30 g klorida (možete ga nabaviti u ljekarni) te prelijete ohlađenom vodom. Boca se potom zatvori i dobro protrese kako bi se sadržaj mogao izmiješati. Bocu možete držati na sobnoj temperaturi.

Način doziranja ovisi o starosti i o bolesti (ako postoji). Tako bi svi u dobi od 10 do 50 godina trebali ujutro uzimati pola šalice za kavu, dok bi oni nakon 50. godine i sve do navršene 70. godine života trebali uzimati dozu koja iznosi jednu šalicu kave. Od navršene 71 godine slijedi jedna šalica ujutro i navečer.

Istraživanja su pokazala da je sve više onih koji pate od nedostatka magnezija, a zbog čega nemaju problema sami bolesni nego i zdravi. Postoji nekoliko razloga zašto ga je sve manje u organizmu, a jedan od njih je konzumiranje namirnica od bijelog brašna, zbog čega se troše zalihe minerala.

Drugi razlog je dugo skladištenje i zamrzavanje hrane, zbog čega je sve više namirnica u kojima nema dovoljno minerala. Treći razlog je način pripreme jela jer se najviše poslužuju kuhane namirnice, a što rezultira gubitkom između 40 i 70 % magnezija.

Autor: A.Z., Foto: Lecic/Shutterstock