Koje su prednosti saune

Djevojke u sauni, Foto: VILevi/Shutterstock

Iako je sauna danas postala higijenskom potrebom, tek polako stječe kod nas “pravo građanstva”. Što sauna znači za poboljšanje zdravlja, psihofizičke kondicije i estetskog izgleda čovjeka to, na žalost, još mnogim ljudima nije jasno. Redovitom upotrebom saune koža postaje glatka i elastična, pospješava se cirkulacija i steče bolja kondicija, odnosno, poboljša opće stanje organizma.

Sauna je vrlo korisna osobama koje imaju masnu kožu, jer temperatura i vlaga zraka u sauni pozitivno djeluju na izmjenu tvari u organizmu. Osim toga, zbog izmjeničnih toplih i hladnih nadražaja poboljšava se cirkulacija koja pridonosi boljoj regeneracij i stanica. S površine kože oslobađaju se mrtve ćelije, pa to djeluje kao lagano ljuštenje kože (peeling).

Nakon saune koža mnogo bolje prima kremu ili ulje koje se obavezno mora u nju utrljati. U sauni se ne mogu skinuti suvišni kilogrami, ali već zbog poboljšane izmjene tvari lakše se skida suvišna tjelesna težina. Ništa neće toliko očeličiti organizam koliko nagla izmjena temperature (sauna-hladni tuš ili kupelj), tako da sauna ima i profilaktično djelovanje.

Foto: VILevi/Shutterstock