Kako razgovarati u društvu – pravila i savjeti

kako razgovarati u društvu, Foto: Victor1558/Flickr

Pravilo je konverzacije da ne govorite suviše o sebi i da ne držite monologe. “Ja” treba u društvu što manje isticati. Suprotno mišljenje u diskusiji ne smije vas smetati ili vrijeđati, ali treba misliti da sugovornika može uvrijediti vaš eventualno superioran ton, a ne vaše mišljenje.

Događa se da netko u društvu mnogo govori o nečem što vas osobno ne zanima. Budite u takvu slučaj u strpljivi i slušajte mirno do kraja. Hoćete li nekoga pridobiti, pokažite mu da vam je stalo do njega. Kad govorite, imajte osjećaj za mjeru i pazite sluša li vas drugi. Čim opazite da netko nema naročiti interes za vašu temu, bolje prestanite.

Velika je odlika znati pažljivo slušati drugoga. Ljudi koji to znaju uvijek su omiljeni u društvu. Ne upadajte u riječ dok drugi govore da biste dalje vi nastavili o njegovoj temi. Ako to ipak učinite, prije se ispričajte. Nemojte govoriti preglasno i nadvikivati cijelo društvo. Ni gluhima ne treba vikati. Ako govorite izražajno, oni će vas razumjeti. No neugodni su i oni pretihi, koje jedva čujemo. Posebno je nepristojno s nekim šaputati u društvu. Ne valja širiti alarmantne vijesti, a još manje te vijesti bez dokaza uveličavati i praviti se važan stavarajući senzacije. U društvu nemojte govoriti o svojim poslovnim stvarima ako to većinu ne zanima.

Čuvajte se česte upotrebe stranih riječi, a još se više čuvaj te da ih nepravilno izgovarate i krivo upotrebljavate. Izbjegavajte pretjerane izraze kao što su: kolosalno, bajno, epohalno i pretjeravanja: uvijek i nikad! Izbjegavajte i tzv. poštapalice : recimo, dakle, onda, ovaj, znate da itd. Ako ste prešli prvu mladost, ne upotrebljavajte u konverzaciji šatrovačke izraze kao što su lova, som, klopa, itd. To je privilegija mladih. Kad razgovarate, gledajte ljudima u oči.

Ne ogovarajte prijatelje i znance pod izgovorom dobronamjerne kritike. Domaćice neka ne govore samo o spremanju soba, pranju rublja i svojim kućanskim problemima. Mala su djeca u društvu draga, ali samo neko vrijeme. Nemojte dopustiti da nastupaju s cijelim recitatorskim programom i da budu centar pažnje, jer je to nekome dosadno.

U razgovorima, kad niste u pravu, priznajte to odmah.

Foto: Victor1558/Flickr