Šminkanje očiju – pravila i savjeti

Našminkane oči, Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Tri su prirodna nasljedna faktora važna u procjeni ljepote očiju: dimenzije, razmaknutost očiju i trepavice. Hvala bogu pa postoji šminka koja te probleme može neutralizirati, pa čak i u potpunosti ukloniti.

DIMENZIJA

Velike oči su privlačnije od malih, ali treba istaknuti da ima vrlo malo zaista malih očiju.

RAZMAKNUTOST OČIJU

Što su oči razmaknutije, to su ljepše, ali ako oči nisu takve, taj se nedostatak šminkom može ispraviti.

TREPAVICE

Što su trepavice duže i gušće, to su oči ljepše . I taj nedostatak možemo ukloniti dobro odabranim umjetnim trepavicama.

Njegom i šminkom očiju, koje su središnji dio lica, možemo mnogo postići. Važno je u prvom redu ispravno njegovati dio oko očiju, koji je siromašan žlijezdama lojnicama pa se vrlo lako isuši koža i stvaraju sitne borice. Da bi se tome izbjeglo, potrebno je svakog dana lagano utapkati specijalnu kremu oko očiju, počinjući s vanjske strane oka prema nosu.

Šminkanje očiju počinje i tekućim puderom, koji se ravnomjerno rasporedi po cijelom licu pa i po kapku. Za one koji upotrebljavaju sjenila za oči u obliku praha preporučuje se oko prepudrati najprije puderom za lice u prahu, pa tek tada nanijeti sjenila. Tako će se šminka mnogo bolje držati i neće se razmazati.

SJENILA

Sjenilo u obliku kreme nanosi se prstom, a prikladno je za suhu kožu. Ne preporučuje se za spuštene i izborane kapke, gdje se taloži u pregibe i ne izgleda lijepo.

Sjenilo u obliku pudera nanosi se mekom četkicom ili kistom. Vrlo se lijepo razmazuje i cijelog dana ostane nepromijenjeno. Ne preporučuje se osobama koje nose kontaktne leće ili imaj u vrlo osjetljive oči jer malo pudera pri nanošenju vrlo lako padne u oko, što ga mnogo iritira.

Tekuće sjenilo najtrajnije je i najotpornije protiv svih vremenskih utjecaja, tako da se preporučuje čak za kupanje u vrijeme toplih ljetnih dana.

Olovke za šminkanje nanose se prstom kao sjenila ili se namaže tanka crta kojoj se konture zatim kistom lagano razmažu, tako da dobiju mekane prelaze. Boje sjenila za oči odabiru se prema boji očiju, ali moraju harmonirati i s bojom tena i kose, ili s haljinom. Ljeti će se, uz preplanuli ten, nositi svjetlije, sjajne boje koje će dati svježinu tamnom tenu, a zimi će se birati toplije neutralne nijanse.

Tuš za oči dugo vremena nije bio upotrebljavan, međutim, ponovo se pojavio na tržištu. Na oko se nanosi kao tanka crtica uz sam rub trepavica i najčešće harmonira s bojom sjenila. Crni tuš izgleda neprirodno, osim na izrazitim crnkama. Stoga odaberite sivu, smeđu ili tamnoplavu boju. Uz malo truda može se tuš nanijeti kao male točkice između trepavica, što djeluje vrlo prirodno.

Spirala za trepavice (maskara)

Da bi se zaokružilo šminkanje očiju, potrebno je nanijeti maskaru, i to strpljivo i ujednačeno. Boja se određuje prema boji sjenila. Dakle, tamnosiva, tamnoplava, tamnozelena i, u izuzetnim slučajevima, crna. Za rijetke trepavice može se uzeti spirala s dlačicama, koje će optički znatno produžiti trepavice.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock