Ispadanje trepavica – madaroza

lijepe trepavice

Naše oči izgledaju ljepše i veće zahvaljujući trepavicama, stoga je maskara u ženskom neseseru neizostavan stanovnik jer uljepšavaju naše lice. U ponudi ima maskara od onih koje produžuju, one koje ih čine gušćima, daju im volumen do onih koje im daju volumen. Čak ih možemo nadograditi pomoću pramenova i ekstenzija. Pramenovi za trepavice traju oko dva tjedna, a ekstenzije mogu trajati do pet godina!

Ako vam ispadaju trepavice, u tom slučaju, dijagnoza vaše bolesti je madaroza. No, kako biste to spriječili, morate ih njegovati jer one rastu sporije i teže od ostalih dlaka na tijelu i zbog toga trebaju poseban tretman. Najbolji način je da ih dva puta tjedno nahranite ricinusovim uljem tako da ga nanesete na korijen trepavica prije spavanja, a ujutro isperete.

Na dnevnoj bazi, premažite ih bademovim uljem navečer. Izbjegavajte maskaru i kozmetičke preparate, a pojačajte unos vitamina E u organizam. I, ne biste vjerovali, priuštite si koju kavu u danu više jer ispadanje trepavica zbog hormolanog poremećaja može se reducirati kofeinom.

Madarozu ćete izbjeći ako, kada kasnite i žurno se spremate za van, maskaru nanesete kao i uvijek, od korijena do vrha trepavice, nikako i nikada ih nemojte samo protrljati jer će izgledati slijepljno i neuredno, a težina će ubrzati ispadanje. Zato radije zabacite glavu unatrag i četkicom prođite cijelom njezinom dužinom. Također, prilikom skidanja šminke obratite pažnju na pokrete oko očiju.

Blazinice natopljene uljem ostavite nekoliko trenutaka pritisnutim na trepavici kako bi sastojci počeli djelovati i nježno povucite. Trebali biste nježnim pokretima prelaziti preko trepavica jer ćete tako izbjeći njihovo ispadanje. Njihovo ispadanje možete spriječiti ako koristite kvalitetnu maskaru jer je baš ona ključna u procesu njege. Izbjegavajte vodootpornu maskaru jer se ona teže skida, trepavice morate jače trljati kako bi ju skinuli, a to lomi trepavicu.

Ispadanje trepavica može uzrokovati alergijska reakcija na kozmetičke preparate, maskare, kreme za njegu kože oko očiju, neki lijekovi, problemi sa štitnjačom, te anemija, specifična za trudnice. Trepavice štite oči jer skupljaju prašinu, stoga njegujte ih i budite nježni sa skidanjem šminke, jednako kao što se brinete za kosu ili nokte.

Foto: Wallenrock/Shutterstock