Kako spriječiti ćelavost (alopeciju)

Ćelavi muškarac, Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock

Ćelavost je oduvijek bio jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju muškarci već nakon 20-e godine. Iako većinom pogađa nešto starije muškarce, na ispadanje kose nisu imuni niti oni mlađi. Gotovo da ne postoji muškarac koji se barem jednom u životu nije brinuo oko ćelavosti. No, važno je napomenuti da se ćelavost može spriječiti i to promjenom načina života. U nastavku donosimo kako možete spriječiti ćelavost.

Ne četkajte kosu često

Nije potrebno kosu četkati svaki dan po nekoliko puta. Istraživanja pokazuju da često četkanje može uništiti tjeme i folikul kose. Određena gruba radnja koju radimo četkanjem može dovesti do ispadanja kose. Osim na četkanje, važno je obratiti pozornost i na pranje kose. Uvijek birajte blage i prirodne šampone.

Zdrava prehrana

Nastojte svaki obrok obogatiti zdravim namirnicama. Ako se do sad niste hranili zdravo, pravo je vrijeme da sada počnete. Uvrstite u prehranu puno vitamina i minerala koji će ojačati kosu od korijena do vrhova. Smanjit će ispadanje kose te ujedno i ojačati imunitet. Preporuka je konzumirati što više voća i povrća.

Ne preskačite doručak

Doručak je jedan od najvažnijih obroka u danu. Birajte omlet ili zdrave zobene pahuljice. Željezno, magnezij, cink i ostali minerali iz spomenutih obroka pružit će folikulu dlake čvrstoću, a kosi sjaj i zdravlje.

Orašasti plodovi

Ako niste alergični na orašide, ubacite u prehranu što više orašastih plodova. Oni su prepuno zdravih masnoća i željeza koji su neophodni za zdravlje kose. Prehrana bogata željezom pomaže u smanjenju ispadanja kose i sprječavanju ćelavosti.

Prestanite pušiti

Osim što dovodi do rizika od pojave raka grla i pluća, pušenje je glavni krivac za opadanje kose. Pušenje smanjuje opskrbu krvi u folikulu što dovodi do ćelavosti.

Izbjegavajte bojanje kose

Često bojanje kose može oslabjeti folikul kose i dovesti do pojačanog ispadanja kose. Izbjeljivači se nalaze gotovo u svim bojama za kosu, stoga smanjite ili potpuno prestanite bojiti kosu. Izbjeljivači dodatno isušuju kosu, ona postaje suha, teška i uništena.

Želite li ojačati korijen kose i spriječiti ćelavost isprobajte prirodni recept za borbu protiv ćelavosti. Naribajte jedan krumpir te mu dodajte veliku žlicu meda i tri žlice soka aloe vere. Mješavinu utrljajte u kosu te na vlasište, pokrijte ručnikom i ostavite da odstoji dva sata. Isperite octom pa potom vodom. Preporučuje se raditi dva puta tjedno, mjesec dana.

Autor: M.L., Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock