Keratinski tretman za kosu

djevojka sa dugom kosom

Keratin je jedan od tri izuzetno važna proteina u ljudskome tijelu. Za nas su proteini gradivne čestice života i samo izvor riječi proteus u značenju prvi upućuje na nemogućnost života bez ovih molekula. Riječ keratin dolazi od grčke riječi koja znači rog. On je vlaknasti strukturalni protein i nalazimo ga, osim u kosi i u koži i noktima.

Keratin se pojavljuje se kao dugački monomer, dakle jedno neprekinuto vlakno istodobno odgovorno za čvrstoću i fleksibilnost struktura u kojima se nastani. Ne radi se o mineraliziranom spoju. Da je tako naša kosa bi bila kruta i nesavitljiva.Što keratin zapravo čini našoj kosi. Keratin služi kao defibrilator kada ste od svoje kose već odustali.

Ako vam je kao rezultat temperaturnih ekstrema ove zime, i skakanja sa temperatura ispod ništice na kojima glumite snjegovića u zagrijane prostore sa suhim zrakom, kosa ostale beživotna i suha, ovo je upravo tretman koji vam je potreban. Boravak u zadimljenim prostorima, neadekvatna  njega, pregrubo rukovanje kosom ili prečesta uporaba pegle ili figara iscrpljuju kosu, ona se nema vremena oporaviti.

Ako se pogledate u ogledalo i uočite da je vaš sjaj manje nego zdrav, da su vrhovi ispucali i da vam se kosa ne kreće sa jednakim poletom, vrijeme je da posjetite frizerki salon. Govorimo o keratinskom tretmanu, ponekat poznatom i kao brazilsko feniranje. Ova intenzivna kura keratina za kosu brzo je poharala frizerski svijet i postala popularna širom svijeta.

Tretman je namjenjen oživljavanju suhe, lomljive i beživotne kose. Ako želite udahnuti novi dašak svježine u kosu morat ćete odvojiti otprilike 2 sata, koliko tretman traje. Naravno potrebno vrijeme varira s obzirom na dužinu i gustoću kose. Na čistu djelomičnu suhu kosu nanosi se bogati keratinski pripravak. Zatim je potrebno kosu isfenirati i fiksirati keratinska vlakna unutar vlasi peglanjem na visokoj temperaturi. Slijedećih nekoliko dana ne smijete oprati kosu i za trajniji rezultat još je nekoliko puta ispeglajte.

Efekt ove inekcije života za kosu trajat će od 3 do 9 mjeseci, ovisno koliko ćete paziti na nju. Slana voda i klor iz bazena mogli bi sktatiti trajanje optimalnih rezultat pa svežite punđicu i pokušajte ne močiti kosu kako biste produžili trajanje punog sjaj na kosi. Cijene nisu baš dječja igra, ali uzmete li u obzir da se radi o rezultatu koji ne nestaje već nakon nekoliko tjedana poput bojenja kose, ne možemo reći da nije opravdana. Stoga za lijepu, sjajnu i zdravu i ravnu kosu pravac po svoju dozu keratina.

Autor: L.K., Foto: Trifonov Igor/Shutterstock