Opekline od sunca – kako ih ublažiti

Muškarac s opeklinama od sunca, Foto: Chris Driscoll/Shutterstock

Opekline na koži se javljaju zbog prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama tijekom najtoplijih dijelova dana u ljetnim mjesecima. No, neka vas niti zima ne zavara. Ako odlazite na skijanje i penjete se na nešto veće nadmorske visine, također biste vrlo lako mogli izgorjeti na suncu.

Kod dugog izlaganja na suncu bez adekvatne zaštite od sunca, koža postaje osjetljiva, vruća i jako crvena. Ponekad se mogu razviti i jači mjehurići što uzrokuju dodatne bolove i svrbež kože.

Opekline od sunca često su u ljetnim mjesecima, a ako spadate u skupinu ljudi s osjetljivom kožom, dodatno ćete biti pogođeni sunčevim zrakama.

Hladna voda

Kada stignete kući i primijetite da ste izgorjeli, preporučuje se da se odmah istuširate hladnom ili mlakom vodom ili da uronite u mlaku kupku. Voda će najbolje izvući upalu i ublažit će crvenilo. Zaobiđite razne gelove i kreme jer će dodatno iziritirati kožu.

Crni čaj

Kako biste što prije izliječili upalu uzrokovanu opeklinama od sunca, popijte jedan gram aspirina i pripremite obloge od crnog čaja za kožu. Crni čaj, kao i većina ostalih biljnih čajeva, sadrži tanin koji može ublažiti upalu i bolove. Oblozi moraju biti hladni i njima se tretira zahvaćeno mjesto pola sata do sat vremena. Tada ih ponovo uronite u čaj i držite na opeklinama dok ne primijetite poboljšanje.

Eterična ulja

Eterična ulja mente i lavande pomažu ublažiti sva kožna oboljenja. Ulje lavande će ohladiti kožu dok će je ulje mente dodatno opustiti i nahraniti. Ulja nikada ne nanosite izravno na kožu, već dodajte u vodu pa oblogom nanesite na tijelo.

Aloe vera

Aloe vera se ističe svojim brojnim ljekovitim svojstvima, a jedno od njih je i rješavanje svih problema s kožom. Nanesite gel aloe vere na kožu i ostavite da djeluje. Već za nekoliko minuta osjetit ćete olakšanje, crvenilo i opekline će se smanjiti.

Vitamin E

Svi proizvodi za njegu tijela nakon sunčanja koji sadrže vitamin E, mogu pomoći koži da se bolje nosi s opeklinama. Vitamin E spada u skupinu antioksidansa i liječi opekline.

Jogurt

Jogurt je najpoznatije prirodno sredstvo za liječenje opeklina. Od davnina pomaže ublažiti crvenilo i svrbe kože. Nanesite ga izravno na kožu i ostavite da djeluje 20 minuta. Potom dobro isperite mlakom vodom.

Mlijeko i med

Iako vam se čini da je kombinacija mlijeka i meda idealna za uspavljivanje, odlično će poslužiti i kod opeklina. Mlijeko će ublažiti svrbež kože dok će med povećati njezinu elastičnost. Budite oprezni i izbjegavajte češkanje nadražene kože. Mogli biste preko mjehurića kroz nokte prenijeti infekciju kože.

Pivo

Pivo je još jedno sredstvo za brzo uklanjanje crvenila i nadraženosti kože. Umočite komad vate i pivo i premažite zahvaćeno područje. Nije potrebno ispirati, osim u slučaju da vam smeta miris piva.

Cijelo vrijeme tijekom sunčanja pijte veće količine vode, čije je količine potrebno i povisiti u slučaju opeklina od sunca. Kako biste svoju kožu vratili u prvobitno stanje, izbjegavajte sunčanje dok se crvenilo i nadraženost ne povuku.

Autor: M.L., Foto: Chris Driscoll/Shutterstock