Kako zavezati kravatu

Mladić veže kravatu, Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock

Iako neki misle da se radi o velikoj mudrosti, zavezati kravatu nije nimalo teško. Važno je jedino znati nekoliko trikova kojima ćete si olakšati vezanje. Postoji nekoliko načina kako se kravata može vezati, a najčešće se primjenjuje čvor u četiri poteza, windsorski čvor i poluwindsorski. Koji čvor ćete odabrati ovisi o vama, ali morate znati da vezanje kravate najviše ovisi o samom ovratniku košulje. U nastavku donosimo nekoliko savjeta o tome kako najlakše zavezati kravatu. Usvojite ih i zavežite kravatu bez pomoći druge osobe.

4 u 1 ili “four-in-hand”

Riječ je o najučestalijem i najjednostavnijem vezanju kravate čija tehnika odgovara svim ovratnicima. Odlična je ako morate prisustvovati dugim svečanostima jer će i nakon nekoliko sati izgledati jednako kao i na početku. No, morate biti oprezni u tome kako ćete je zavezati. U protivnom ćete postići kontra efekt i cijela kombinacija će izgledati neuredno.

Windsorski čvor

Windsorski čvor veže se simetrično, u obliku slova V. Najbolja je tehnika ako želite imati onu poznatu jamicu ispod čvora. Nešto teže se veže jer ima više koraka od drugih tehnika vezanja kravate pa prije nego što se upustite u vezanje, dobro izvježbajte. Izbjegavajte korištenje široke kravate ako želite napraviti ovaj čvor. Naime, čvor bi u tom slučaju na kraju mogao izgledati ogromno, poput onih koje nose klaunovi.

Poluwindsorski čvor

Ovdje je riječ o mješavini windsorskog čvora i čvora u četiri poteza, a kombinira jedinstvenost čvora u četiri poteza i simetriju windsorskog čvora. Njegova prednost je što se može nositi na svim ovratnicima i u isto vrijeme izgledati uredno.

Koji god čvor za vezanje kravate koristili, svaki bi trebao stvoriti jamicu ispod čvora jer će to osigurati lijep pad kravate. Provjerite koji vam najviše odgovara s obzirom na ovratnik i birajte ga kod vezanja kravate. Isprobajte šarene i moderne kravate i tako istaknite osobnost.

Autor: M.L., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock