Kako smršaviti uz pomoć vode

Kako smršaviti uz vodu

Bez obzira na to koju dijetu odaberete, za sve vrijedi jedno pravilo koje kaže kako smršaviti možete brže ako u organizam unosite dovoljne količine vode. O navedenom pravilu učinjena su istraživanja, a ono iz Virginije govori kako dvije čaše vode prije obroka značajno utječe na gubitak kilograma.

S obzirom na to da se u sastavu ljudskog tijela nalazi i voda i to u postotku od čak 60 posto, možemo reći da je ona glavni čimbenik našeg postojanja. Voda oslobađa tijelo od otrova, otapa hranjive tvari i odstranjuje sve suvišne tvari iz organizma. Glavno pravilo kaže da je za unesenih 1000 kalorija, potrebna jedna litra vode. Preporučuje se da se dvije trećine unese kroz piće, a ostali dio tekućine osigurava se putem hranu.

U nastavku donosimo formulu uz pomoć koje ćete lako izračunati koliko vode na dan trebate unijeti s obzirom na vašu kilažu:

Dnevni unos vode u decilitrima = kilogrami x 0,3 dl

Iz navedene formule znači da bi osobi koja teži 50 kilograma, dnevno trebala 1,5 litra vode.

Kako smršaviti – voda prije obroka

Kako smršaviti uz vodu
Foto: Pixabay

Bez obzira na to za koju se dijetu za mršavljenje odlučili, bilo da se radi o dijeti bez ugljikohidrata ili o proteinskoj dijeti, za vas će vrijediti isto pravilo, a ono glasi da dnevno popijete od 1,5 do 2 litre vode. No, gore spomenuto istraživanje iz Virginije ide korak dalje. Želite li dodatno pospješiti mršavljenje i gubitak kilograma, popijete prije obroka dvije čaše vode.

Naime, tijekom 12 tjedana koliko je trajalo istraživanje, sudionici su kontrolirali prehranu i prije svakog od tri obroka u danu pili pola litre vode. Prosječno su gubili 2,5 kilograma više od onih koji su bili na istom režimu prehrane, ali nisu unosili pola litre vode prije obroka.

U istraživanju je sudjelovalo 55 osoba u dobi od 55 do 75 godina. Oni koji su pili vodu prije obroka izgubili su u konačnici 7 kilograma dok su oni koji nisu pili vodu izgubili 5 kilograma.

Utvrđeno je kako voda nema energetsku vrijednost, a ako se popije prije obroka povećat će osjećaj sitosti što znači da će dovesti i do manjeg unosa hrane te i uspješnijeg mršavljenja.

Brzo sagorijevanje kalorija uz vodu

Njemački znanstvenici su također došli do odličnih rezultata te dokazali kako unos vode može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma. Naime, smatraju da voda dovodi do bržeg sagorijevanja kalorija što uvelike pomaže kod mršavljenja.

Tijekom studije provedene 2003. godine u kojoj je sudjelovalo 14 osoba prosječne tjelesne težine, mjerena je potrošnja energije. Rezultati su pokazali da je nakon konzumiranja pola litre vode, došlo i do povećane potrošnje kalorija. Povećana potrošnja započeta je već nakon 10-ak minuta, a svoj maksimum je postigla nakon 40 minuta. Zaključeno je kako će 2 litre vode na dan povećati potrošnju energije za 95 kalorija.

Autor: M.L., Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock