Kako skinuti celulit

celulit na bedrima

Celulit je posebno stanje vezivnog tkiva i predstavlja ne samo estetski već i ozbiljan zdravstveni poremećaj prirodnih funkcija tijela. Nastaju promjene staničnog tkiva kože i potkožnog tkiva, odnosno vezivnog i masnog tkiva s krvnim i limfnim žlijezdama koje se nalaze u njima.

Istraživanja pokazuju da je u razvijenim zemljama preko 80% žena zahvaćeno celulitom. Celulit nije isključivo vezan uz debljinu jer ga mogu imati i mlade i mršave djevojke. Kvrgave nakupine i jastučići koji se popularno zovu “narančina kora” najčešće se pojavljuju na stražnjici, bokovima, bedrima, nadlakticama i nogama.

Celulit nastaje od upalnog procesa koji zahvaća potkožne stanice. Svaka naša stanica stalno stvara razgradne produkte i ako se otpadni produkti ne eliminiraju na odgovarajući način, stanica da bi se zaštitila, reagira upalom. Tako veliki broj upaljenih stanica na tim mjestima tvore karakteristične masne jastučiće.

Stresan način života, nepravilna prehrana, nedovoljno uzimanje tekućine uzrokuju celulit. Borba s celulitom je najčešće dugotrajna i zahtjeva najčešće promjene u načinu prehrane i načinu života uz korištenje kozmetičkih preparata i metoda. Prvi korak u borbi s celulitom je uzimanje hrane bogate vlaknima kako bi potaknuli brže izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Pojačajte svoju tjelesnu aktivnost i izbjegavajte ili barem ograničite uzimanje slijedećih namirnica: masno meso, majoneza, slatkiši, gazirana pića te razne slane grickalice. Potrebno je uzimati svježe voće i povrće, crni kruh, žitarice, maslinovo ulje, med, nemasno mlijeko i svježu ribu. Također vodite računa o unosu soli, bijelog šećera i crne kave.

Za borbu protiv celulita možete koristiti jednostavne recepture umjesto skupe kozmetike. Pomiješajte 30 kapi ulja ružmarina s istom količinom maslinovog ulja. Umasirajte u dio tijela obuhvaćen celulitom te na kraju isperite s mlakom vodom.

Ulje lješnjaka u kombinaciji s eteričnim uljima također ima veliki utjecaj u borbi protiv celulita – pomiješajte u 30 ml ulja lješnjaka 15 kapi lavande i 15 kapi geranija te pažljivo umasirajte.

Foto: -=Vo=-/Shutterstock