Kako se riješiti potrebe za savršenstvom

Dvije zgodne djevojke, Foto: Wallenrock/Shutterstock

Često znamo težiti savršenstvu u tolikoj mjeri da zaboravljamo da je na kraju najvažnije da smo sretni i zadovoljni sa sobom i onim što smo postigli. Dobro je biti ambiciozan i imati visoke standarde i ciljeve, ali ako postavimo ljestvicu previsoko, možemo postići suprotan učinak.

Osobe koje teže savršenstvu i postavljaju sebi nerealne ciljeve često ne završavaju projekte jer savršenstvo jednostavno ne postoji i ne može uvijek sve biti onako kako su zamislili. Dobro je uvijek davati sve od sebe i ne zadovoljavati se prosječnim, ali treba imati realne ciljeve, jer što ste više strogi prema sebi, bit ćete nezadovoljniji i slabiji.

Nemojte dopuštati da vas manji neuspjesi izbace iz takta, na te događaje gledajte kao na lekcije iz kojih možete učiti i napredovati.

Pomirite se s tim da ne možete uvijek znati baš sve, pogotovo ako nešto radite prvi put. Odlično je imati želju za napretkom, ali ako odmah u početku postavite nerealne ciljeve, mogli biste se vrlo brzo razočarati i odustati. Umjesto toga si zadajte realne ciljeve, a nakon što njih ostvarite i usavršite se u određenom području, možete podići ljestvicu.

Osobe koje teže savršenstvu stalno imaju potrebu kritizirati sebe i sve što rade, ali to je pogrešno. Zbog svakog uspjeha, čak i onog najmanjeg, trebate biti ponosni i vjerovati u sebe i oni vam trebaju poslužiti kao motivacija da idete dalje.

Ako težimo savršenstvu, skloni smo mišljenju da je naš način jedini ispravan i često ne volimo primati sugestije drugih ljudi. Međutim, slijepo držanje vlastitih stavova i ideja može nam naštetiti jer te ideje često nisu uvijek najbolje. Zbog toga je ponekad potrebno saslušati druge ljude i prihvatiti njihove prijedloge.

Strah od neuspjeha i opsjednutost kontrolom također su stvari koje se vežu uz perfekcionizam. Shvatite da ne možete uvijek kontrolirati svijet oko sebe i da niste baš svaki put sami krivi za neki neuspjeh.

Dakle, ako ste do sad bili prestrogi prema sebi, prestanite se neprestano kritizirati i preispitivati svoja djela, postavljajte realne ciljeve, slavite svaki svoj uspjeh, fokusirajte se na pozitivne stvari i zapamtite da savršenstvo ne postoji.

Foto: Wallenrock/Shutterstock