Kako urediti malu kupaonicu

umivaonik u kupaonici

Dosadio vam je izgled vaše stare kupaonice? Vrijeme je za promjene uz pomoć kojih ćete lako, brzo i jednostavno urediti malu kupaonicu. Kod uređenja male kupaonice bitno je uskladiti boje, teksture i pravila u uređenju, a bitno je znati da su noviji trendovi podložni promjenama. Naime, kršeći ustaljena pravila i norme kod uređenja doma, dobit ćete impresivnu kupaonicu uređenu prema najnovijim trendovima.

Recite ne velikim kupaonskim ormarićima

Iako vam se na prvi pogled čini da velikim kupaonskim ormarićima možete dobiti puno prostora za odlaganje stvari, varate se. Njihova dubina često je toliko neučinkovita jer se lako mogu zametnuti stvari na koje kasnije i zaboravljamo da ih imamo. Umjesto da malu kupaonicu pretrpavate sa stvarima, ostavite samo kozmetiku, higijenske potrepštine i ručnike. Nezgrapni veliki ormarić zamijenite malim plitkim i visećim ili otvorenim uskim policama.

Učinite malu kupaonicu funkcionalnom

Sada kada ste izbacili veliki kupaonski ormarić, uvidjet ćete koliko imate prostora za druge stvari. Ovisno o tome što želite i s koliko kvadrata raspolažete, sada u kupaonicu možete staviti i perilicu, sušilicu ili možda dodatnu policu na kojoj će se nalaziti vaš prostor za šminkanje.

Poigrajte se detaljima

Prednost malih kupaonica je i nešto manji budžet koji vam ostavlja prostor da uložite u nešto bolje i kvalitetnije pločice i slavine. Uz puno manje novca, mogli biste dobiti lijepu kupaonicu. Ne zaboravite voditi računa i o tome da odaberete kvalitetno rasvjetno tijelo. Kombinirajte više različitih vrsta pločica. Za gornji dio kupaonice odaberite nešto skuplju keramiku ili mramor, a klasični toalet zamijenite onim visećim.

Izbacite kadu

Uz modernu tuš kabinu koja neće zauzimati puno prostora kao kada, dobit ćete funkcionalniji i ljepše uređeni prostor. Moderna tuš kabina sa staklenim stijenama nije najjeftiniji izbor za vašu kupaonicu, ali je trajan je vizualno dojmljiviji od klasičnog zastora za tuš. Uz staklenu stijenu vizualno ćete i povećati prostor male kupaonice.

Postavite velika ogledala

Postavljanje velikih ogledala, trik je koji pali u svakom prostoru pa tako i u maloj kupaonici. Velike površine ogledala stvorit će iluziju većeg prostora.

Recite da uzorcima i teksturama

Iako postoje oni koji misle da mala kupaonica ne podnosi jake uzorke i teksture, upravo će oni dati prostoru dubinu i stvoriti iluziju većeg prostora. Odvojite vrijeme i dobro iskombinirajte uzorke i motive jer oni su ključ lijepo uređene kupaonice.

Dodajte tamne boje

Kupaonica uređena u svijetlim bojama dobit će na prozračnosti, no može se doimati hladno. Ne želite boraviti u kupaonici u kojoj se ne osjećate toplo i ugodno. Dodajte svijetlim bojama nešto tamnije sive ili crne i dobit ćete dinamičan i topliji prostor.

Iskoristite zidove maksimalno

Od radijatora, toaleta pa do ormarića, sve što možete objesite. Tako će prostor dobiti dodatne kvadrate, a bit će vam lakše i čistiti ga i održavati. Iznad perilice za rublje postavite ormarić u kojeg ćete moći odložiti ručnike i kozmetiku.

Renoviranje kupaonice ne treba biti dugotrajan, mukotrpan i skup proces. Uz navedene savjete, na kraju renovacije, uživat ćete u svojoj novoj, predivno uređenoj kupaonici uz koju vam sigurno više neće trebati dodatnih kvadrata.

Autor: M.L., Foto: Angel Norris/freeimages