Emocionalna nezrelost odraslih

savjeti za emocionalne tegobe

Istraživanja sve više pokazuju da vas optimizam štiti od mentalnih i fizičkih bolesti. Ako ste skloni vidjeti samo najgoru stranu stvari, potrudite se da uravnotežite svoj pristup. Primjerice, ako vam pukne veza, nedostaci vam mogu biti i te kako jasni, ali ima i mogućih prednosti – imat ćete prigodu krenuti u drugo životno područje ili se baviti stvarima koje vašeg partnera nisu zanimale.

Čak i ako ne možete gledati na stvari pozitivno, možda će vam dana situacija biti podnošljivija ako pokušate krenuti dalje, shvaćajući da ništa u životu ne ostaje nepromijenjeno, umjesto da se usredotočujete samo na bol. Gubitak zaposlenja može se doimati kao prava katastrofa, ali ako sebi priznate koliko ste srditi i ogorčeni, možda ćete poslije lakše moći konstruktivno pristupiti planiranju budućnosti.

Jedan od glavnih razloga što imamo emocionalne probleme jest to što nam je katkad teško ili nemoguće jasno izraziti svoje osjećaje, osobito u teškim trenucima. Umjesto da objasnimo što osjećamo i zašto – te saslušamo drugu osobu – možda vičemo, svađamo se, optužujemo ili posve prestanemo razgovarati.

Pokušajte jasno izraziti svoje emocionalne reakcije. Što je to neugodnije, to je važnije dobra komunikacija. Obično je bolje raščistiti negativne osjećaje odmah, a ne poslije.

Ne čekajte da se nagomilaju srdžba ili gorčina pa se obje strane “ukopaju” u svoj “rov”.

Prije razgovora o nekom problemu, sastavite popis stvari koje želite reći kako ne biste na njih zaboravili. Recite sugovorniku jasno i smireno što želite i saslušajte ga kad na njega dođe red da učini isto.

Pazite da ne padnete u klopku neprimjerenog povjeravanja osjećaja drugim ljudima. Pomnjivo izaberite osobu, vrijeme i mjesto kad ćete govoriti o svojim osjećajima.

Dobro razumijevanje vlastitih emocionalnih reakcija i ponašanja presudno je za prevladavanje emocionalnih problema. Nekim ljudima koristi vođenje dnevnika u koji bilježe svoje osjećaje. Pokušajte svakog dana zapisati kako ste se osjećali, koji su događaji ili okolnosti pridonijeli vašim osjećajima i kako ste se nosili s neugodnim osjećajima.

S vremenom ćete možda uočiti razne osjećaje i ponašanja koja se ponavljaju, a onda ih možete pokušati svjesno promijeniti. Primjerice, ako na kritiku ili uvredu uvijek reagirate tako što se uzrujate ili optužujete sebe, možda bi bilo korisno da se usredotočite i na druga moguća objašnjenja tuđeg ponašanja. Time ćete izbjeći preuzimanje odgovornosti za tuđe ponašanje.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shuttestock