Kako uslikati super fotke s mobitelom

Ekipa se slika s mobitelom, Foto: Andresr/Shutterstock

Ljudi diljem svijeta svakodnevno stvaraju mnoštvo odličnih fotografija uz pomoć pametnog telefona, ali to ne polazi baš svima za rukom. Mnogi će za loše fotografije okriviti kameru na pametnom telefonu, ali činjenica je da noviji modeli pametnih telefona u većini slučajeva imaju dobre kamere pomoću kojih možemo stvoriti fantastične fotografije.

Dakle, dio krivnje zbog loših fotografija možemo pripisati neznanju osobe koja koristi pametni telefon. Postoji mnoštvo trikova i savjeta kako sa svojim pametnim telefonom možete napraviti ljepše i kvalitetnije fotografije, a mi vam neke od njih donosimo u nastavku.

Objektiv kamere mora biti čist

Ovo je prvo i osnovno pravilo jer leća mora biti čista od bilo kakve prljavštine. S obzirom na to da uređaje cijelo vrijeme držimo u rukama, džepovima ili torbama, objektiv kamere često postane prljav. Za čišćenje stakla objektiva koristite meku tkaninu kako ne biste napravili ogrebotine.

Napravite više fotografija

Čak se i profesionalnim fotografima koji rade s najboljim uređajima može dogoditi da naprave lošu fotografiju, ali oni zbog toga naprave više fotografija kako bi na kraju mogli izabrati one najbolje. Istu fotografiju pokušajte napraviti iz više različitih kuteva.

Proučite postavke kamere

Ako moramo birati tehnologiju koja je u posljednjih nekoliko godina najviše napredovala kad su u pitanju pametni telefoni, onda je to svakako fotoaparat. Novi modeli ovih uređaja visoke i srednje klase rade izvrsne fotografije koje se mogu usporediti s profesionalnim fotoaparatima.

Danas na pametnim telefonima možemo birati mnoštvo opcija za fotografiranje, zato detaljno istražite opcije koje krije vaša kamera, testirajte ih i vidjet ćete da je moguće drastično povećati kvalitetu fotografija.

Isprobajte aplikacije

Na tržištu postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći da izvučete maksimum iz vaše kamere. Preporučujemo preuzimanje nekoliko različitih aplikacija koje ćete onda isprobati i vidjeti koja najbolje surađuje s vašom kamerom.

Pazite na svjetlost

Sunce vam može pomoći da stvorite prekrasne fotografije pametnim telefonom, ali samo ako odaberete pravi kut. Najbolje fotografije možete dobiti ako snimate po jutarnjem suncu, neposredno nakon sunčeva izlaska, ili prije zalaska sunca. Pri tom je važno birati pravi položaj jer ako je kamera usmjerena direktno prema suncu dobit ćete tamnu fotografiju na kojoj se vide tek obrisi predmeta ili osoba.

Budite mirne ruke

Kako fotografije ne bi bile mutne, dobro se koncentrirajte i neka vam ruka prilikom slikanja budu što mirnija. Ukoliko se ne možete kontrolirati, naslonite telefon na stol, zid ili nešto što vam se u tom trenutku nađe u blizini. Imajte na umu da fotoaparati na mobilnim uređajima mogu kasniti pa kad čujete zvučni signal, strpite se još koju sekundu.

Izbjegavajte zumiranje

Zumiranjem se gubi na kvaliteti fotografije. Umjesto toga se približite predmetu koji fotografirate.

Savjeti koje smo naveli iznad mogu vam pomoći da napravite odlične fotografije s vašim pametnim telefonom i zabilježite neka od lijepih sjećanja, ali ne zaboravite da su sjećanja koja ostaju u našim glavama važnija od dobre fotografije, zato nemojte zaboraviti uživati u lijepim trenucima.

Autor: A.V., Foto: Andresr/Shutterstock