Kako prirodnim putem potaknuti dobro raspoloženje i euforiju

Društvo uživa u ručku, Foto: auremar/Shutterstock

Znate li zašto se nakon nekih aktivnosti osjećate bolje? Naime, nakon vježbanja, druženja s dragim ljudima i boravkom u prirodi, oslobađa se hormon sreće i donosi nam dodatnu euforiju te popravlja raspoloženje. Hormon sreće poznati je neurotransmiter kojeg proizvodi mozak, a osim što se osjećamo bolje, djeluje i na smanjenje bolova. Ovo se može postići i umjetnim načinima, odnosno nekim drogama i morfijem.

No, ipak postoje puno bolje i bezopasnije metoda kojima možete potaknuti lučenje hormona sreće. On se čak može povećati i konzumiranjem određenih namirnica. U nastavku donosimo na koje ga još načine možete podići.

Živite pozitivno

Stručnjaci smatraju da pozitivan način razmišljanja dovodi i do boljeg psihofizičkog zdravlja. Budite oprezni i ne dajte negativi da uđe u vaš život. Samo jedna negativna situacija može promijeniti cijelu ravnotežu u vašem životu.

Vježbajte

Stručnjaci se i dalje ne mogu dogovoriti osjećamo li se sretnije nakon vježbanja zbog toga što se tjelesnom aktivnošću potiče stvaranje hormona sreće ili zbog toga što ne osjećamo grižnju savjesti jer smo konačno počeli vježbati. Kako god okrenete, sigurno ćete se osjećati bolje pa nema više izlika da ne započnete s vježbanjem

Budite uvijek u pokretu

Ako vodite aktivan život uvijek ćete naći razloga za sreću. Okrenite se svakoga dana novim aktivnostima. Šećite, čitajte knjigu, slušajte muziku, otiđite u kino ili u kazalište. Jedino ćete tako uspjeti uvijek održati razinu hormona na zavidnoj razini.

Kockica čokolade za sreću

Čokolada utječe na proizvodnju serotonina. Birajte tamnu čokoladu s više od 70 posto kakaa. Nemojte je jesti u neograničenim količinama, dovoljna je jedna kockica na dan za zdrav život i očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Izađite van

Istraživanja pokazuju da ultraljubičasto zračenje potiče razvoj hormona sreće. Stoga, kada god možete, izađite na otvoreno. Naravno, izbjegavajte jako sunce i izlaganje suncu po najgorim vrućinama jer to može štetiti organizmu.

Smijte se što više

Nema veze radi li se o komediji koju trenutno gledate na televiziji ili ste čuli smiješan vic, smijte se što više. Smijeh je lijek za sve! Osjećat ćete se bolje i utjecat ćete na zdravlje cijelog tijela.

Autor: M.L., Foto: auremar/Shutterstock