Kako preživjeti otkaz u Hrvatskoj

Djevojka je tužna zbog otkaza, Foto: stefanolunardi/Shutterstock

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je iz godine u godinu promjenjiva. I dok neki najavljuju velike krize i nikada goru situaciju, drugi odlaze u inozemstvo, treći govore da ima posla za one koji hoće raditi. No, što ako se preko noći iznenada nađete na Zavodu za zapošljavanje? Iako je otkaz teško razdoblje, ne mora značiti i kraj svijeta. Budite spremni da otkaz možete dobiti u svakoj situaciji bez obzira na to o kakvom se zaposlenju radi.

U kojem god životnom razdoblju dobili otkaz, nikada nemojte klonuti duhom. Zapamtite da posao uvijek možete naći i koliko god vam se činilo da se nalazite u bezizlaznoj životnoj situaciji, znajte da ima i puno gorih.

U nastavku vam donosimo savjete kako da lakše preživite otkaz i kako da si olakšate razdoblje dok čekate novi posao.

Niste vi krivi

Otkazi su česti i razlozi otkaza su razni. Nemojte kriviti sebe za otkaz jer to nema nužno veze s kvalitetnom obavljanja posla. U više od 50 posto slučajeve razlog otpuštanja je tehnološki višak ili krivica i odgovornost koja leži u poslodavcu. Nemojte kriviti sebe i krenite hrabro dalje u nove radne pobjede!

Podijelite s bliskim ljudima kako se osjećate

Bilo da se osjećate posramljeno, ljuto, povrijeđeno ili zabrinuto, nikada te emocije ne ostavljajte za sebe. Normalno je da se tako osjećate, ali važno je da znate da se ne smijete nikada bojati izreći emocije vama bliskim ljudima. Porazgovarajte s partnerom, prijateljicom ili s drugom vama bliskom osobom. Oni će vam objektivno reći imate li razloga za takve osjećaje.

Budite zaposleni

Iako vam se čini da po cijele dane nemate što raditi i osjećate se beskorisno, to uopće ne mora biti tako. Iskoristite slobodno vrijeme i posvetite se sebi. Krenite na trčanje, planinarite i čitajte. Pronađite svoj popis knjiga i filmova te ih redom sve pročitajte i pogledajte. Počnite pisati svoj blog ili volontirajte. Uživajte u lijepim stvarima i okupirajte se ugodnim ljudima.

Istaknite se

Sada je prvo vrijeme da razmislite što ustvari želite raditi. Možda je prijašnji posao bio samo odskočna daska za nešto bolje i kvalitetnije. Prije nego što krenete pisati zamolbe za posao, zapitajte se što biste željeli raditi. Razmislite o svojim znanjima, vještinama i vrijednostima koje biste mogli iskoristiti za novi posao.

Isto kao što prolaze sretni dani, tako prolaze i oni loši. Iako vam se čini da će ovo trajati vječno, to neće biti tako. Posvetite se sebi i nemojte se zapustiti. Tako ćete lakše podnijeti prijelazno razdoblje između dva posao. A nova prilika možda već kuca na vrata.

Autor: M.L., Foto: stefanolunardi/Shutterstock