Kako licitirati i prodavati na aukcijama

Aukcijski čekić, Foto: Sebastian Duda/Shutterstock

Aukcijske prodaje ili dražbe prava su prilika za jeftinu prigodnu kupnju, naravno ako se pametno natječete. Čovjek se lako zanese i plati više nego što je planirao. Prije nego što aukcijska prodaja počne, postoji period razgledavanja kad možete pregledati ponuđenu robu. Neki posebno vrijedni predmeti mogu imati odredenu najnižu cijenu koju je prodavatelj voljan prihvatiti. Dražbovatelj će ih povući ako se ta cijena ne postigne tijekom licitacije. Ako sumnjate da postoji određena najmanja cijena za neke predmete koji vas zanimaju, pitajte prije dražbe.

Kad licitacija počne, dražbovatelj će zatražiti početnu ponudu otprilike u cijeni za koju se nada da će dobiti za predmet. Nemojte odmah licitirati. Pričekajte hoće li tražiti niže ponude, a kad budete spremni dati ponudu, podignite ruku i nastojte uhvatiti njegov pogled. Ponekad se isplati pričekati s ponudom gotovo do samog udarca čekićem – to novo natjecanje može omesti suparnika u licitaciji te ga navesti da odustane.

Predmet ili skupina predmeta danih na dražbu nazivaju se prema aukcijskom broju. Kad kupnja pripadne vama, dražbovatelj ili njegov pomoćnik upitat će vas za ime. Potom, prije nego što napustite mjesto aukcije, morate platiti predmet koji ste kupili. Također ste odgovorni za odvoz onoga što kupite, tako da trebate organizirati prijevoz ako namjeravate kupiti   predmete poput namještaja. Ako kasnije uočite grešku na kupljenom predmetu, nemate pravo reklamirati ga ni dražbovatelju, ni prodavatelju. Međutim, povrat novca možete zatražiti ako predmet nije onakav kako je bio opisan – na primjer, ako se za posudu opisanu kao srebren u ispostavi da je posrebrena. Sve se aukcije odvijaju prema uvjetima prodaje otisnutima u katalogu ili izloženima na mjestu aukcije.

Imate li predmete za aukcijsku prodaju, pokušajte odabrati dražbovatelja specijaliziranog za predmete koje prodajete. Možete zatražiti savjet prilikom određivanja minimalne cijene – velike tvrtke imaju procjeniteljske odjele. Dražbovatelj će dobiti najbolj u moguću cijenu jer njegova naknada iznosi 10 do 20 posto provizije od prodaje. On može povući aukcijski predmet za koji ne uspije dobiti razumnu ponudu bez obzira na to ima li taj predmet određenu najnižu cijenu.

Foto: Sebastian Duda/Shutterstock