Molba za posao

razgovor za posao

Prilikom javljanja na natječaj za posao, potrebno je napisati i molbu za posao. To je tekst u kojemu se predstavljate potencijalnom poslodavcu ističući vlastita iskustva, osobine i vještine. Uz životopis, molba je vaša reklama, čijij je cilj uvjeriti poslodavca da vam s pravom ukazuje povjerenje time što će vas zaposliti. Molba je prvo što budući poslodavac uzima u ruke i u njezino pisanje treba uložiti trud. Kvalitetna molba, naime, može biti presudna prilikom odabira kandidata.

Molba, naravno, kao i životopis, mora biti biti uredna i pregledna. Ona mora biti prilagođena tvrtki koja je raspisala natječaj na koji se javljate, a odgovara na ključno pitanje – zašto ste baš vi idealan kandidat za taj posao? To ćete postići ako povežete svoja znanja i vještine s poslom na koji ste se javili i objasnite što možete učiniti za uspjeh tvrtke.

Molba za posao mora sadržavati podatke kao što su poslodavac kojem se obraćate, datum i mjesto, sve vaše kontakte (adresu, telefon, mobitel, e-mail adresu) te oslovljavanje osobe kojoj se obraćate (najbolje je Poštovani/Poštovana). Kako biste ostavili ozbiljan i profesionalan dojam, najbolje je molbu završiti sa “Srdačan pozdrav”. Kod pisanja molbe vrlo je važno da ju ne zatrpate nepotrebnim informacijama, te da ne ponavljate podatke koji su već navedeni u životopisu, već ističe informacije koje u životopisu ne dolaze do izražaja.

Molba ne bi trebala biti duža od jedne stranice, a sadržaj bi trebao biti podijeljen u tri odlomka. U prvom je vrlo važno naglasiti zašto se javljate baš na taj natječaj. Uzmite u obzir činjenicu da potencijalni poslodavac možda neće imati vremena baš sve pristigle molbe pročitati, stoga ga morate zainteresirati da vašu molbu pročita do kraja i izbjegavajte nepotrebne fraze. Drugi odlomak opisuje vaša znanja kojima možete pridonijeti uspjehu tvrtke, a treći odlomak je vaše obrazloženje zašto ste se javili na natječaj baš toj tvrtki.

Molbu obavezno prilagodite natječaju na koji se javljate, kako bi izbjegli eventualnu neugodnost ako ste se na primjer javili na natječaj za novinara, a taj važan podatak zaboravite promijeniti kada se javljate na natječaj za urednika. Prije slanja, molbu pročitajte nekoliko puta kako biste mouočili eventualne pravopisne pogreške ili informacije namijenjene nekom drugom poslodavcu.

Postoje dvije vrste molbi: otvorena i klasična. Glavna je razlika u tome što se otvorena molba šalje poslodavcu koji nije objavio natječaj za zaposlenje i sadržaj je drugačiji.

Autor: I.H., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock