Kako odabrati pravi badić

kupaći kostim
Kupaći kostim, Foto: haveseen/Shutterstock

Znate li već kamo ćete na odmor? Imate li planove i već nesvijesno u glavi surfate tražeći novi kupaći kostim? Možda ste presretne i jedva čekate onaj prvi dan da ga odjenete, možda se užasavate isprobavanja istog u nekoj kabini sa neonskim svijetlom. Znate li kolike ste sretnice što kada živa probije 30 ili 35° imate mogućnost skinuti sa sebe gotovo sve.

Ne žalite se kako imate masni jastučić ovdje ili ondje, premalene grudi prekratke noge ili slično. Prisjetimo se kako su izgledali početci kupaćih kostima kako bi naše doba stavili u perspektivu.

Dugo vremena nisu postajala nikakva društvena pravila što se tiče kupanja no odjednom u 17. stoljeću stižu propisi kako se žena mora odjenuti na plažu. Nama je to doista apsurdno danas, ali one su se morale kupati u velikim haljinama koje su pokrivale većinu tijela i skrivale siluetu.

Nisu mogle uživati u svom boravku na suncu kada bi konstantno bile na rubu malaksalosti od vrućine. Kao da to nije bilo dovoljno, morale su nositi i kape jer je bilo nedolično pokazivati kosu.

Tek 20.stoljeće polako je počelo donositi olakšanje. Žene su nosile haljne koje su prekrivale ramena i sezale do koljena i ponekad su bile uparene sa tajicama. Plivačica, glumica i plesačica Annette Kellerm šokirala je svijet kada se pojavila u kupaćem kostimu bez ovratnika koji je otkrivao ruke i noge.

Odjednom tkanine ima sve manje. Progresivno se smanjuje količina materijala kroz 40-e i 50-e. Nakon kraja Drugog svjetskog rata odjednom se kupaći kostim odvaja na dva djela. Žene preuzimaju kontrolu nad svojim životima i odlučuju se za karijere u velikim tvrtkama pa tako preuzimaju kontrolu nad svojim tijelom.

60-e i 70-e  donose potpuno oslobođenje. Seksualna revolucija, mladi i buntovni ljudi počinju prihvaćati ljudsko tijelo. Nema više potrebe za skrivanjem gole kože. Ona je lijepa i prirodna i vrijeme je da stoljećima sputana ženska figura ugleda svijetlo dana.

Stoga ne očajavajte oko malih nedostatka, budite zadovoljne činjenicom da živite u doba koje ima izbora koliko vam srce želi pa sada jednodijelni kupaći kostim, monokini ili bikini, izbor je vaš.

 Autor: L.K., Foto: haveseen/Shutterstock