Smanjivanje ženskih grudi

smanjenje grudi
Smanjenje grudi, Foto: CandyBox Images/Shutterstock

Iako mnoge žene žele imati veće i punije grudi, one koje je priroda “blagoslovila” na ovaj način ne bi se uvijek složile s time da je to u potpunosti dobra stvar. Iako je istina da su ženske grudi afrodizijak za muškarce, da neka odjeća bolje stoji i kako takve žene jednostavno dobivaju više pažnje, mračna strana su bolovi u leđima, nemogućnost normalnog bavljenja fizičkim aktivnostima, deformacije kralježnice i povećan rizik od osteoporoze.

Stoga se neke žene sa velikim grudima ipak odlučuju na operaciju smanjenja grudi koja se naziva još i redukcijska mamoplastika. Njen cilj je ukloniti jedan dio tkiva iz grudi, smanjiti njihov obujam i dati im ljepši oblik.

Ideal bi svakako bio zavrtiti sat i vratiti ženi grudi kakve je imala u dvadesetoj, savršeno pune i bez ijednog ožiljka, no većina plastičnih operacija ipak ostavlja određene ožiljke iako se neprestano radi na poboljšanju tehnika i metoda izvođenja.

Prva metoda kojom se izvodila ova operacija radila se metodom obrnutog slova T i ostavljala je ružne i neprivlačne ožiljke kojima nisu bile zadovoljne ni pacijentice ni kirurzi. Sada se koristi metoda vertikalnog reza kojom ostaju najmanji ožiljci.

Naziva se još i Lejour tehnika po belgijskoj kirurginji koja ju je prva počela primjenjivati. Ožiljak se nalazi na rubu aureole i na donjem polu dojke gdje je najmanje vidljiv. Ujedno je ubrzan i oporavak i višestruko su smanjene komplikacije.

Kao i u slučaju povećanja grudi otići ćete na konzultacije sa kirurgom koji će vas uputiti u način izvođenja postupka i moguće komplikacije i preispitati vašu medicinsku prošlost kao prethodne biopsije grudi, gubljenja i dobitak na težini. Lijekove koje koristite ili one na koje biste mogle biti alergične i životne navike.

Najbolje kandidatkinje su zdrave žene koje od operacije imaju realna očekivanja i žele se podvrgnuti procesu zbog problema sa kralježnicom ili recimo velike asimetrije ili razlike u veličini dojki koje ih ograničavaju i sputavaju u profesionalnom i privatnom životu.

Priprema za operaciju sastojat će se od prestanka pušenja, uzimanja lijekova koji reguliraju zgrušavanje krvi,  korištenja antibakterijskog sapuna i kao i kod svake opće anestezije morat ćete se suzdržavati od jela i piće 8 sati prije operacije.

Dobit ćete analgetike koji će vam pomoći u prvih tjedan dana nekoliko puta doći na kontrolu prije vađenja šavova. Velik dio odgovornosti za sprečavanje komplikacija leži i na vama.

Slijedite upute kirurga detaljno kako biste dobile najbolji rezultat i eliminirale mogućnost potencijalnih komplikacija. Ova operacija nije mali zahvat stoga dobro promislite je li ona pravi izbor za vas.

Ako vam prevelike grudi doista donose više jada nego veselja ili ako vas asimetrija sprječava da vodite normalan i ispunjen život možda biste trebale razmisliti o ovom zahvatu.

 Autor: L.K., Foto: CandyBox Images/Shutterstock