Ogrlica od bisera

biserna ogrlica
Biserna ogrlica, Foto: Victoria Andreas/Shutterstock

Jeste li ikada kao djevojčica zavirile u maminu ili bakinu kutijicu sa nakitom i sa čuđenjem i divljenjem u očima premetala prstenje, naušnice i ogrlice? Možda ste u svojim istraživanjima naletjele na sam temelj stila svake prave dame koja drži do sebe, bisernu ogrlicu.

Pravi biseri vrlo su rijetki i cijenjeni i nerijetko se prenose sa generacije na generaciju kao vrlo skupocjeni komadi. Sa biserima treba postupati vrlo pažljivo i većina žena će ih staviti samo u posebnim prigodama. No mi kažemo mlade ste, lijepe i žive, svaki dan je posebna prilika. Stoga slobodno danas izvucite svoje bisere čak i ako samo planirate otići u dućan ili vas čeka ništa više do još jedan sasvim običan dan na poslu.

Iako proces nije u potpunosti razjašnjen, zna se da su biseri načinjeni od naslaga kalcijeva karbonata, ali nismo sasvim sigurni zašto školjka kreće u stvaranje bisera. Za ovo je sposobna većina školjaka i smatra se da je možda reakcija imunološkog sistema na sićušno strano tijelo koje je ušlo u školjku i ona ga počinje oblagati kako joj ne bi naškodilo. Kakva sreća za nas da je to tako.

Postoje dokazi da su ljudi ronili na velike dubine na dah samo kako bi došli od bisera već tisućljećima prije Krista. Tada odjednom biseri pronađeni u grobnici staroj 7000 godina u Arapskim Emiratima pomiču granicu još dalje u raniji neolitik. Sve stare civilizacije poznavale su vrijednost bisera i koristile su ih i u kozmetici i u medicini, kao sredstvo trgovanja i u izradi nakita ili ukrašavanju odjeće.

Biserna ogrlica danas je postala stilska ikona brušena godinama od ere velikih hollywoodskih glumica i Coco Chanel, kroz, 40-e i 50-e u kojima su žene nosile suknje i biserne ogrlice, sve do danas. Iako je dostupno mnogo varijacija bisera i onih umjetno proizvedenih i bižuterije koja ponekad može izgledati jako slično originalu ipak prirodni biseri koji su pravog obika i boje vrlo su rijetki i nikada neće izgubiti na cijeni. Stoga zašto ne biste danas na svoje uske traperice, lepršavu košuljicu u plutene platforme oko vrata okačili nisku bisera. Osjećat ćete se božanstveno.

Autor: L.K., Foto: Victoria Andreas/Shutterstock