Bicikliranje i pozitivni učinci

Bicikliranje

Moderan način života donosi sa sobom i neke negativne učinke. Vrlo često radi se o stresu, nekvalitetnoj prehrani i prekomjernom sjedenju i izbjegavanju fizičkih aktivnosti. Ponekad ne stignemo potrošiti vrijeme na kvalitetno bavljenje sportom. Da bi bili u boljoj formi potrebno nam je oko 20 minuta hoda ili još bolje, bicikliranje na dionici od oko 7 km.

U sat vremena bicikliranja izgubiti ćete od 400 do 600 kalorija, zavisno o intenzitetu i nagibu terena. Koristeći bicikl možemo obaviti neke od obveza ili jednostavno otići biciklom do posla!

Uvođenjem vožnje biciklom u vašu svakodnevnu rutinu održavat ćete vaše tijelo u formi, ujutro ćete se lakše razbuditi na putu do posla, a spriječit ćete nakupljanje prekomjernih kilograma i osloboditi se stresa.

Bicikliranje
Foto: Pixabay

Bicikliranje i njegovi pozitivni učinci

  1. Ne opterećuje zglobove i jača mišiće i kosti – Pošto sami biramo tempo i intenzitet bicikliranja tako i okretanje pedala prilagođavamo svome tijelu čime ne opterećujemo zglobove. Na taj način štitimo i koljena i kukove. Pedaliranje jača većinu mišića tijela, a najviše kvadricepse, mišiće stražnjice, ali i cijelu muskulaturu. Vožnjom aktiviramo i trbušne mišiće i mišiće ruku. Jačamo kosti i pospješujemo njihovu gustoću.
  2. Sprječava bolesti srca i smanjuje krvi tlak – Biciklizmom jačamo srce i ono se manje opterećuje za vrijeme fizičkog napora nego kod nekih drugih aktivnosti. Srčani udar se smanjuje i do 50 %. Umjerenim treningom na biciklu možemo smanjiti i postojeći visoki krvi tlak i rizik od moždanog udara.
  3. Smanjuje bolove u leđima – Vožnjom držimo tijelo u optimalnom položaju čime jačamo mišiće kralježnice što dugoročno pomaže u smanjenju bolova i oštećenja kralježnice.
  4. Smanjuje stres i jača imunitet – Pedaliranjem poboljšavamo raspoloženje i jačamo imunološki sustav. Naše tijelo se na taj način lakše bori protiv stresa i infekcija.
  5. Čuva okoliš i štedi novac – Uspoređujući druga prijevozna sredstva bicikl čuva planet i ne onečišćuje okoliš. Zamjenom automobila biciklom pozitivno ćemo utjecati na zdravlje i smanjit ćemo ispuštanje štetnih plinova.

Sljedeći put kada izlazite iz kuće posegnite za svojim dvokotačnim ljubimcem i uživajte! Vožnja biciklom je jednostavna, voziti možete sami ili u društvu. Trebat će vam jedino kaciga i odgovarajuća odjeća i obuća.

Autor: M.L., Foto: Dudarev Mikhail/Shutterstock