Kako napraviti pekmez

Pekmez, Foto: hugenot/Sxc

Pekmez je definitivno jedan od najfinijih i najslađih namaza. Tko ga se sjeća još iz djetinjstva, kada smo ga mazali na palačinke, i kada nije bilo Nutella i sličnih namaza, ili su pak bili preskupi za svačiji džep?

Pekmez od šljiva s rumom

Zrele šljive operite, ocijedite, izvadite im koštice i sameljite strojem za mljevenje mesa. Samljevene šljive stavite u posudu s debelim dnom. Dodajte šećer (na 4 kg šljiva stavite 1 kg šećera), 2 1/2 dl ruma, prutić vanilije, manji prutić cimeta i 1 dl octa. Posudu stavite na štednjak i dobro kuhajte često miješajući dok ne dobijete potrebnu gustoću.

Pekmez je kuhan kada drvenom kuhačom povuče te po dnu posude, a iza nje ostane čist trag. Još topao pekmez stavljajte u čiste tople staklenke. Staklenke nemojte vezati nego ih stavite u dobro zagrijanu pećnicu (poslije zagrijavanja odmah ugasite). U pećnici neka ostanu do drugog dana.

Nakon toga ih dobro zavežite celofanom ili pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto. Pekmez priređen na ovaj način vrlo je ukusan.

Pekmez od šljiva

Za pekmez od šljiva, zrele šljive operite, uklonite im peteljke i izvadite im koštice. Šljive stavite u veliku posudu i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kada se ljuska na šljivama uvije, uklonite ih s vatre, ohladite i propasirajte na situ ili pasirki.

Pasirane šljive vratite u posudu, dodajte šećer, koru od limuna i nastavite kuhanje i miješanje. Na 5 kg šljiva stavite 1 kg šećera. Pekmez je kuhan kada teško otpada s kuhače. Pekmez, još vruć, stavite u zagrijane čiste staklenke.

Kada se pekmez potpuno ohladio, staklenke zavežite celofanom i spremite na suho i hladno mjesto.

Pekmez od marelica

Za pekmez od marelica trebate oguliti i prepoloviti marelice te izvadite koštice i staviti u veću posudu. Posipajte ih sitnim šećerom, poklopite čistim ubrusom i ostavite do drugog dana. Na 1 kg marelica stavite 1 kg šećera. Sutradan ih kuhajte, a za vrijeme kuhanja neprestano miješajte da ne zagore.

Kada se pekmez zgusne, ali marelice se jos nisu potpuno raspale, maknite ga sa štednjaka, ohladite i stavite u čiste staklenke. Staklenke dobro zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto.

Foto: hugenot/Sxc