Savjeti za nošenje crne odjeće

Djevojka u crnom, Foto: mysticlight/Shutterstock

Crna boja odjeće čini nas vitkijima i zato je mnogi jako vole. Iako se smatra kako ova mračna boja odjeće pomaže u tome da se “stopimo” s masom i budemo što manje uočljivi, jedno istraživanje je pokazalo suprotno.

Istraživanjem koje je provedeno na većem broju muškaraca i žena željelo se otkriti kakve kvalitete i karakteristike ispitanici vežu uz osobe koje nose crnu boju. Ispitanici su s crnom odjećom povezivali inteligenciju, privlačnost i visoku razinu samopouzdanja.

Međutim, iako se crna boja smatra najelegantnijom i poželjna je u svakoj garderobi, osim što prividno stvara dojam da imamo manje kilograma, istovremeno dodaje godine.

Često smo skloni birati odjeću crne boje jer se lako kombinira s drugim bojama i odgovara svakoj prilici, ali pritom zanemarujemo negativni efekt koji nosi ova boja. Naime, crna boja naglašava duboke bore, tamne podočnjake i sjene oko očiju te tamne linije ispod brade. Zbog toga bi trebalo nošenje crnih šalova, marama, bluza, dolčevita ili jakni s visokim ovratnikom. Efekt starenja koji crna boja nosi sa sobom možemo razbiti efektnom ogrlicom, šarenom maramom ili nekim drugim detaljem.

Crna boja najbolje pristaje tamnoj koži, dok bi oni svjetlije kože u crnoj odjeći mogli izgledati umorno ili bolesno. Prije kupovine nekog komada crne odjeće, prvo provjerite kakav dojam daje vašem licu. To možete lako napraviti, tako da komad crne tkanine prislonite uz lice – ako vam bore i tamni podočnjaci nisu dodatno naglašeni, crna boja vam odgovara, ali ako je dojam suprotan, bilo bi bolje da odaberete neku vedriju boju.

Autor: A.V, Foto: mysticlight/Shutterstock