Kako ukloniti šminku prirodnim putem

Čišćenje lica, Foto: Lana K/Shutterstock

Većina žena obožava šminkanje, ali uklanjanje svih tih proizvoda na kraju dana je sasvim druga priča. Uklanjanje šminke i čišćenje lica ključan je korak u održavanju naše kože zdravom i lijepom. Nepravilno i neredovito čišćenje lica dovodi do gomilanja odumrlih stanica i nečistoća koje na kraju začepljuju pore i onemogućavaju izbacivanje toksina na površinu.

Redovitim čišćenjem pomažemo našoj koži da bude zdrava i blistava te da sporije stari, a prvi korak u čišćenju je uklanjanje šminke. Bez obzira na to koliko smo umorne na kraju dana, ne smijemo si dopustiti da odemo na spavanje sa šminkom na licu.

Sredstva za uklanjanje šminke koja možemo pronaći u drogerijama najčešće sadrže štetne sastojke, zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta za nježno, ali učinkovito uklanjanje šminke prirodnim sredstvima.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je čest sastojak različitih proizvoda za njegu, a njime možemo i uklanjati šminku. Nježno je za kožu i nije premasno pa ga možete koristiti čak i ako inače ne preferirate osjećaj ulja na koži. Dovoljno je da uzmete malu količinu ulja, zagrijete ga među prstima i utrljate na lice. Nakon toga ostavite ulje 1-2 minute, dok se šminka ne otopi pa ostatke uklonite vlažnom maramicom.

Maslinovo ulje

Ovo ulje gotovo svi imamo u svojoj kuhinji. Učinkovito otapa šminku, a uz to i njeguje kožu te joj vraća elastičnost. Skidanje šminke maslinovim uljem više će odgovarati osobama sa suhom ili normalnom kožom.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je odlično za skidanje šminke, a nije pretjerano skupo. Sadrži vitamine E i K te pomaže u očuvanju elastičnosti kože, koju istovremeno hrani i hidrira.

Arganovo ulje 

Skidanje šminke pomoću ulja ove dragocjene biljke preporučuje se osobama sa zrelijom kožom. Arganovo ulje je bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama koje opskrbljuju kožu potrebnom vlagom i čine ju mekom. Savršen je izbor za sve one sa suhom i zrelom kožom.

Autor: A.V., Foto: Lana K/Shutterstock