Kako izmasirati glavu

masaža glave

Indijska masaža glave jedan je od najpoznatijih načina opuštanja, a brojni stručnjaci su se složili kako nije teško naučiti masirati glavu baš kao što rade u Indiji. Čim svladate nekoliko osnovnih poteza i tehnika, ubrzo ćete postati maser koji će sebi i ostalima priuštiti pravo opuštanje.

Kod masaže mora biti ispunjeno nekoliko faktora. Potezi jesu važni, ali nisu jedini. Osim njih morate znati i način kako pružiti masažu, a vaš konačni cilj mora biti pružanje tretmana u kojem se spajaju svi potezi i tehnike.

Jeste li znali da se masaža glave može usporediti sa sviranjem instrumenta? Baš kada svirate po glazbenim notama gdje je svaki potez pomno biran, tako i kod masiranja potezi moraju biti različiti i oprezno izvedeni. Brzina kojom primjenjujete poteze  isto može utjecati na to kako će oni kasnije djelovati.

Jedan od najpoznatijih poteza u masaži je glađenje. Radi se o potezu rukom, prstima ili podlakticom po glavi, ali i tijelu. Glađenje je dobro zato što ima umirujući učinak na živčani sustav, jer tako šalje poruke za opuštanje u mozak preko osjetljivih živčanih završetaka u koži.

Trljanje je još jedan potez koji možete primjeniti prstima i korijenom ili rubovima dlana. Radi se o pokretu trljanja ili sjeckanja, a koristi se na glavi, ramenima i gornjem dijelu leđa. Trljanje oživljava, stimulira i zagrijava cirkulaciju, donoseći tako toplinu i energiju na područje koje obrađuje.

Pritiskanje djeluje na nekoliko naćina. Ponekad se može koristiti cijela šaka ili podlaktica, isto kao kada gurate i pritišćete ramena ili prsa. Spomenuti potezi rade na tome da opuste dublje slojeve mišića u tijelu.

Točke pritiska moraju biti osjetljive, a pritisak mora biti čvrst, s tim da ne smije uzrokovati nepotrebnu bol. Pritisak pojačavajte postupno na navedenim točkama koristeći se palcima ili prstima. Zadržite ih nekoliko sekundi te opustite prije nego krenete dalje.

Autor: S.Š., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock