Oprema za planinarenje

oprema za planinarenje
Oprema za planinarenje, Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Odlučili ste se krenuti na planinarenje, ali ne znate što sve trebate ponijeti sa sobom? To nije nikako malen problem, već upravo suprotno. Bez pripreme ne biste smjeli ni razmišljati o odlasku jer je planinarenje izrazito opasan sport. Stoga su prikladna odjeća, oprema i potpuna spremnost nešto bez čega ne možete uspjeti u svome naumu.

O samom odabiru planinarske opreme ovisi mnogo toga. Visina same planine, temperature do kojih može doći, vremenske prilike, odnosno neprilike te spremnost planinara. Za početnika nikako nije pametno da na planinarenje odlazi potpuno sam. Trebao bi imati stručnu pratnju koja će paziti na njegove pokrete, pomoći mu ukoliko će tu istu pomoć trebati i ukazati mu na greške koje radi prilikom penjanja.

Mnogi ljudi rekreativno odlaze na planinarenje, što je i više nego i opasno. Nemaju potrebnu opremu, kao ni iskustva, a to je nespojiva kombinacija opasna po život svakoga tko se na nju odluči. Za planinarenje će vam biti potrebna velika planinarska torba. U njoj ćete imati sve sitnice koje su vam potrebne kod penjanja, hodanja i spuštanja sa planine.

Imajte i rezervne dijelove određenih pomagala kao što su štap za lakše hodanje, tenisice, odjeća i kapa. Pametnije je da imate dva para odjeće, nego nijedan. Na putu se mogu dogoditi razne nezgode, možete pasti pa rastrgati odjeću, pokisnuti ili zapeti u snijegu. U planinarskom ruksaku osim rezervnih predmeta i odjeće treba biti baterijska svjetiljka, uže, nožić, malo veći nož, zaliha hrane, pića, jakna, osobni dokumenti kao što su osobna iskaznica, putovnica ili novčanik. Također morate ponijeti lijekove, pogotovo bolujete li od neke kronične bolesti, kompas i pribor prve pomoći.

Prije spremanja na put, zapišite sve stvari koje namjeravate ponijeti. Na taj način ništa nećete zaboraviti jer bi to moglo uzrokovati velike i ozbiljne probleme, naročito ako shvatite da vam nedostaje nešto kada je već kasno i nemoguće vratiti se natrag.

Autor: D.Š.  Foto: Alexander Raths/Shutterstock