Kako odabrati i kupiti zaručnički prsten

Muškarac bira zaručnički prsten, Foto: Kzenon/Shutterstock

Na prvi pogled djeluje lako – izabrati i kupiti zaručnički prsten. Međutim ako uzmemo u obzir da će uz davanje izabrenog prstena i ići i “sudbonosno” pitanje na koje očekujete odgovor “DA” i ako znamo da je bezbroj vrsta i kategorija prstenja uviđamo da odabir zaručničkog prstena postaje ozbiljan i dugotrajan proces kojem svaki muškarac treba pristupiti ozbiljno.

Pa evo nekoliko savjeta kako olakšati potragu za “pobjednikom”.

Saznajte sve o dijamantima

Najlakši način je da malo prosurfate internetom i pročitate 10-ak tekstova o svim prednostima i manama. Usput ćete pronaći savjete i kako otkriti lažno kamenje, kako procijeniti karate, koja pitanja postaviti zlatarima/draguljarima kao i ostale korisne informacije.

Informiran kupac je pametan kupac. Uloženo vrijeme će Vam se višestruko vratiti jer ćete znati što tražite, koju svote ste spremni izdvojiti za prsten, a izraz lica Vaše buduće supruge bit će neprocjenjiv.

Pronađite pravu zlatarnu/draguljara

U svom gradu imate sigurno velik izbor zlatarni koje će biti presretne pomoći Vam oko ovako važne kupovine – u nekim gradovima moći ćete naći i draguljara. Malo se pozabavite i istraživanjem zlatarne te odaberite onu za koju ste čuli sve najbolje. Raspitajte se kod prijatelja ili čak roditelja gdje su oni kupili svoj zaručnički prsten, oni bi Vam mogli značajno olakšati izbor.

Ne zaboravite internet

U ovo doba tehnologije i interneta gotovo da i ne trebate izlaziti iz kuće kako biste nešto kupili. Dovoljno je imati kreditnu karticu i pronaći idealan prsten te ga naručiti. Naravno, mi i dalje preporučamo zlatarne u Vašoj blizini jer naručivanje preko interneta stvara dodatne komplikacije, ali odluka je na Vama.

Ne sramite se pitati

Korisnici brojnih foruma mogu Vam pomoći u izboru. U zlatarnama će srdačno osoblje učiniti sve kako bi Vam pomoglo u izboru jer svjesni su da je odluka teška i da je ulog ogroman. Ipak se radi o Vašoj budućnosti. Dakle, nemojte se sramiti pitati i zapamtite – ne postoje glupa pitanja.

Cijene dijamanata

Nakon što ste se dobro informirali o prstenju i dijamantima te suzili izbor vrijeme je da odaberete zlatarnu i krenete u pohod. Zlatari će Vam ponuditi sve što imaju kako bi zadovoljili Vaš istančan ukus, a na Vama je konačan odabir.

Šarmirajte osoblje i pokušajte izvući kakav popust, ali najvažnije je da ste Vi Vaša buduća supruga zadovoljni kvalitetom jer ćete se vrlo vjerojatno vraćati u istu zlatarnu zbog godišnjica koje slijede.

Par upozorenja:

Prvo i osnovno je saznati veličinu prstena za Vašu dragu. Neko prstenje će se moći smanjiti ili povećati, ali ima modela s kojima to nije moguće. Kad ćete posjetiti zlatara, svakako se raspitajte o ovome – ako se prsten može naknadno modificirati, vjerojatno nećete imati problema, ali ako je veličinu nemoguće dirati nakon što je napravljen, morat ćete se potruditi doznati pravu veličinu.

Kad odlučujete o izgledu prstena, imate dvije opcije: kupiti nešto što se sviđa Vama ili naći nešto što će se dopasti odabranici Vašeg srca. Ne bi bilo loše da iskoristite priliku i porazgovarate o ovom s Vašom dragom, ako se ukaže – nekim ženama je vrlo važan izgled prstena, a ne želite vidjeti razočaranje na njenom licu nakon što Vam kaže ono “da” kojem ste se toliko nadali.

Naravno, ako imate čvrst stav o ovome i mislite da prsten dajete Vi i da je odraz Vaše ljubavi (uostalom, stvar je u Vašoj želji da se doživotno vežete uz odabranicu Vašeg srca, a ne oblik kamena na prstenu, zar ne?), svakako to dajte Vašoj ljubljenoj na znanje na vrijeme, da izbjegnete neugodnu situaciju da ona prsten koji sama ne bi izabrala shvati kao Vaše nepoznavanje njenih želja.

Bez obzira na koju ste se opciju odlučili, svakako pripazite na ukus Vaše voljene u jednoj stvari – zlatan ili srebrni sjaj. Mogli biste se začuditi koliko je ženama ovo važno. Neke žene jednostavno obožavaju zlato i sve što ne sjaji dovoljno žuto im jednostavno nije ‘to’. Druge preziru zlatni nakit – čak i ako ponekad na sebe stave neki komad boje sunca.

Foto: Kzenon/Shutterstock