Podvezice za vjenčanje

vjenčana podvezica

Vjenčanje predstavlja najljepši i najvažniji dan svim mladencima. Svi oni žele da im dan vjenčanja bude idealan te da se oni, jednako kao i svi pozvani gosti osjećaju ugodno. No, vjenčanje može biti savršeno jedino ako su zadovoljeni i najsitniji detalji.

Nošenje i skidanje podvezice jedan je od glavnijih običaja na gotovo svim proslavama vjenčanja. Dok nekim mladencima to predstavlja uglavnom zabavu, drugi korištenje podvezice smatraju neukusnim i ne podržavaju ga. Ako ste se vi ipak odlučili za podvezicu, najvažnije je da bude boje koja je u skladu sa haljinom, odnosno vjenčanicom. Korištenje podvezice i njenog skidanja nije izvorno naš običaj, ali je usvojen gotovo u cijelom svijetu.

Veličina i širina podvezice najčešće su univerzalne, no krojeva i modela ima mnogo. Kakav će se model izabrati, isključivo ovisi o kroju vjenčanice. Ukoliko je vjenčanica uska, podvezica mora biti čim jednostavnija i tanja. Mašne na podvezici kod uske vjenčanice ne dolaze u obzir jer će se nadzirati ispod nje, a to neće lijepo izgledati.

Složenije podvezice bolje pristaju uz raskošne i široke vjenčanice jer nisu vidljive za vrijeme samog nošenja. Međutim, one znaju biti dosta neugodne pa ih neke mladenke stavljaju tek netom prije skidanja kako im ne bi smetale tijekom ceremonije vjenčanja. Često njihov materijal zna iritirati kožu, naročito ako je u pitanju grublja čipka ili neki uzorak od umjetnog materijala.

Podvezice su najčešće bijele i bež boje, no kao tradicionalna boja najčešće se navodi plava. Naime, stari običaji kažu da je tijekom vjenčanja obavezan barem jedan detalj plave boje. Većina vjenčanja tematski je bijela, tako da je podvezica plave boje dobar izbor za odstupanje od monotonije.Nakon skidanja podvezice, baca se i koji je muškarac uhvati, taj će se sljedeći oženiti. Sličan običaj kao i s bacanjem buketa.

Za nju se ne biste trebali odlučiti ukoliko vam ideja o podvezici nije privlačna. Na dan vjenčanja ipak nisu najbitniji običaji. Mnogo je važnije da se na dan svog vjenčanja upravo vi osjećate najbolje i najzadovoljnije.

Autor: D.Š., Foto: Tammy McGary/Flickr