Kako brzo hodati

brzo hodanje

Najjeftiniji način za postizanje dobre forme i vitke linije je svakako brzo hodanje! Osim što ćete njime izgubiti kilograme i postići odličnu kondiciju, ono će utjecati i na zdravlje cijelog organizma.

U prosjeku dnevno napravimo od 4-5 tisuća koraka dok bi za zdravlje bilo idealno da ta brojka naraste preko 10 tisuća.

Brzim hodanjem spriječit ćemo srčana oboljenja jer hodajući brzim koracima samo 3 sata svaki tjedan smanjit ćemo mogućnost pojave infarkta za do 40 %. Brzo hodanje pospješuje cirkulaciju, učvršćuje kosti i ubrzava razmjenu tvari u organizmu što utječe i na smanjenje kolesterola.

Brzim hodanjem ćemo smanjiti i stres, postići dobro raspoloženje i regulirati spavanje.

Preporučuje se svim dobnim i starosnim skupinama jer za razliku od trčanja koje može utjecati na koljena i zglobove, brzim hodanjem ih nećemo opteretiti.

Postoji tehnika hodanja koju je bitno svladati kako bi što učinkovitije postigli odlične rezultate i smanjili rizik od ozljeda.

1. Tehnika koračanja trebala bi biti pravilno izvedena. Nju ćemo postići tako što ćemo stajati na petu pa postupno prebacivati težinu na cijele tabane. Kada podižemo nogu, to radimo prstima. Drugu nogu ćemo podići tek kada smo sigurni da nam je noga kojom smo stali skroz na tlu.

2. Tijelo neka uvijek bude opušteno, glava ravna u ravnini kralježnice, a pogled usmjeren ravno. Pokušajte cijelo vrijeme ravnomjerno disati.

3. Ruke položite pod kutem od 90 stupnjeva. Kada zamahujemo rukama, to ne smije biti dalje od visine prsnog koša.

4. Važno je odrediti svoj vlastiti ritam hodanja. Ono ne smije biti tako brzo da vam predstavlja napor. S vremenom ćete postizati sve bolju kondiciju pa tamo možete i sve više ubrzavati hod.

5. Trening brzog hodanja izvodite redovito bez prevelikog razmaka između. U početku pokušajte hodati 1 kilometar tri puta tjedno, a brzinu prilagodite trenutnoj kondiciji.

6. Prije svakog treninga potrebno se dobro zagrijati. Istegnite mišiće tijela da bi spriječili ozljede. Nakon hodanja ponovite istezanje kako bi spriječili bolove.

7. Izaberite dobre fleksibilne tenisice za hodanje koje će pratiti stopalo dok hodate.

Ovaj način rekreacije primjeren je za sve i besplatan je! Brzim hodanjem u isto vrijeme možemo raditi na zdravlju i postizanju dobre kondicije, ali i družiti se i uživati u prirodi. Izaberite dobro društvo i lijepu prirodu i krenite prema zdravlju i vitkoj liniji.

Autor: M.L., Foto: Maridav/Shutterstock