Juha od cvjetače s pršutom

juha s povrćem

Sezona je cvjetače, ali i toplih, zasitnih, krepkih  juha pa smo odlučili iskombinirati to dvoje. S obzirom da je gotovo bez kalorija, s vrlo malim udjelom masti i ugljikohidrata, a s druge strane izvor vitamina C, cvjetača je poželjna i na stolovima onih koji biraju samo najzdravije.

Ukoliko smo je se već zasitili na načine koje je uvijek pripremamo, kao što je kuhana varijanta, evo ideje da je dobijemo u nešto drukčijoj varijanti, pri čemu će također zadržati sva svoja hranjiva i zdrava svojstva.  Ovu juhu mogu jesti i oni koji nisu veliki ljubitelji okusa cvjetače, jer će u kombinaciji s pršutom biti znatno manje osjetan njen miris i okus.

Stoga, nema zapreke da je probamo napraviti, a vrlo lako bi mogla postati omiljena juha i čest recept u našem kućanstvu.

Za ovaj recept potrebno je 45 minuta vremena i sljedeće namirnice, ukoliko želimo porciju za 4 osobe.

-400 grama cvjetače
-100 g pršuta
– 2 žlice brašna
– 1 režanj češnjaka
– mljeveni papar
– grančica peršina (po želji)
– žlica maslinovog ulja
– 5 cl dl slatkog vrhnja

Kod kupnje cvjetače, najbolje je odabrati onu koja je potpuno bijela i okružena zelenim listovima, jer je to znak svježine.

Pripremu juhe započinjemo tako što cvjetači odstranimo nečistoće, te je operemo u hladnoj vodi. Češnjak i peršin sitno narežemo, a pršut na kockice.

Očišćenu i opranu cvjetaču razdvojimo u cvjetiće i stavimo da se kuha u kipućoj vodi. Dok se cvjetača kuha, od miješanog ulja i brašna napravimo svijetlu zapršku u koju dodamo isjeckani češnjak, peršin te pršut na kockice.

Sve zalijemo vodom u kojoj se cvjetača kuhala, te nakon što malo prokuhamo dodamo skuhanu cvjetaču. Nakon što sve zajedno pustimo 5 minuta, dodajemo slatko vrhnje. Pri posluživanju po želji posipamo peršinom čisto da bismo dobili bolji vizualni dojam.

Ova juha je idealna za hladne zimske dane, jer je zasitna i kreposna, a što je najbolje “nabildat” će i naš imunitet.

Autor: Tajana, Foto: bitt24/Shutterstock