Bistra riblja juha

riblja juha

Fina, lagana, bistra riblja juha sjajno je predjelo ručku. Tajna bogatog ukusa je u temeljcu. Što ga dulje kuhate, riblja juha će biti ukusnija a kao i svakoj drugoj juhi ni ovoj neće škoditi dodate li joj korijnasto povrće po izboru. U gotovu juhu možete dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i sitno nasjeckani peršina, kako bi ova ukusna juha dobila završni mediteranskog sjaj.

U posudu stavimo 7dkg goveđeg loja, na to začine kao u prethodnoj juhi sa začinima, zatim 1 kg ribe koju smo očistili, izvadili utrobu, izrezali na komade, ali bez pranja (glave i drugi otpaci) i malo vode. Sve lagano pirjamo dok luk ne poprimi smeđu boju, zatim dodamo 2-3 litre bistre juhe od graška ili riblje juhe, nekolika šampinjona i soli, pustimo da kuha 2 sata, kroz ubrus procijedimo u glinenu posudu, a kad se juha ohladi, odstranimo masnoću.

Ljepšu boju dobit ćemo ako stavimo šafran ili još bolje mesni ekstrakt. Ako je juha mutna, razbistrimo je snijegom od dva jaja (bez limunovog soka) kao aspik i isto tako procijedimo. To se koristi za ukuhavanje, kao npr. u bistru juhu od ribe/riblju juhu, kao i za polijevanje umaka za ribu.

Riblja juha je korisna

Riblja juha
Foto: Pixabay

Postoji puno koristi kada je riječ o jedenju ribe ili pak riblje juhe. Ona najistaknutija je da riba sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje, a uvelike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Riba je također i izvrstan izvor proteina, a ti proteini sadrže bioaktivne peptide koji imaju potencijalan preventivni učinak na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Uz to, ribe su jako bogate i vitaminima B skupine (B3, B6 i B12), te magnezijem, fosforom i kalijem.

Stoga je osim ukusa ribu bitno često konzumirati i zbog različitih korisnih utjecaja na naše zdravlje, a idealno je jesti je barem oko dva puta na tjedan.

Foto: Ekaterina Nikitina/Shutterstock