Hrana koja daje energiju

djevojka puna energije

Svako od nas bi morao paziti da se dobro hrani. Češće mijenjanje jelovnika, uvrštenje osnovih namirnica bogatih mineralima, vitaminima, vlaknima, proteinima te kuhanje bez puno masnoća… Ništa komplicirano, ali potrebno kako bi svaka osoba imala zadovoljavajuću kvalitetu življenja.

Svakodnevno funkcioniranje nije moguće bez unosa namirnica koje obiluju energijom, a zbog toga je važno znati koje su to namirnice da bi ih mogli uvrstiti na svoj svakodnevni jelovnik.

Ono što vam treba biti vodič i smjernica su bjelančevine, lipidi i glucidi. Radi se o važnim i neophodnim hranjivim tvarima bez kojih je teško zamisliti obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Energija koja je tijelu toliko potrebna nalazi se u bjelančevinama koje s jedne strane određuju osobine mišiće, a s druge strane su odgovorne za optimalno funkcioniranje tijela.

Nutricionisti su mišljenja kako najbolji omjer bjelančevina možete dobiti u namirnicama životinjskog porijekla. Tako bi se na vašem popisu trebali naći mliječni proizvodi, riba, jaja, meso i plodovi mora. Za razliku od biljnih bjelančevina, životinjske sadrže važnu skupinu aminokiselina.

Bjelančevine nisu jedina hranjiva tvar bez koje tijelo neće imati dovoljno energije. To su i lipidi koji se nalaze u orasima, bademima, jajima, mliječnim proizvodima, maslacu, vrhnju te velikom broju suhomesnatih proizvoda.

Kako neke od ovih namirnica nisu najzdravije (suhomesnato, majoneza, prženi krumpirići i keksi), njih bi trebalo jesti što manje, a zamijeniti sa zdravijom hranom. Nije teško zaključiti kako mnogi nemaju problema s unošenjem lipida, čak i više nego što je to potrebno.

Za mozak su važni glucidi. Oni su još jedan saveznik uz koji tijelo dobiva energije koliko treba. Osim u popularnim slatkišima ima ih i u žitaricama, krumpiru, mliječnim proizvodima i mahunarkama. Želite li povećati unos glicida učinite to radije uz pomoć krumpira ili riže, nego uz konzumaciju slatkiša.

Spomenute hranjive tvari najvažnije su za energiju, ali ne treba zaboraviti na vlakna i vitamine zbog kojih ćete imati manje problema s brojnim tegobama i nakon čega ćete biti zadovoljni svojim životom.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock