Kako postići bolji uspjeh u školi

kako postići bolji uspjeh u školi

Dok je nekim roditeljima loš uspjeh u školi to što im dijete nije uspjelo skupiti dovoljan broj petica, drugim roditeljima je znak kada dijete ima previše dvojki i trojki ili mora ponavljati razred. Procjena ovisi od svakog roditelja, a da bi djeca kao i roditelji bili zadovoljni ocjenama, dobro je znati kako postići bolji uspjeh u školi.

Doživljaj uspjeha u školi ovisi od djeteta do djeteta, pa tako postoje djeca kojima nije toliko važno kakve će ocjene imati i ona djeca koja se osjećaju loše kada ne dobiju ocjenu kakvoj su se nadali. Reakcije djeteta najviše su povezane s očekivanjima roditelja, koji ponekad stavljaju prevelike zahtjeve pred svoju djecu.

Kako onda postići bolji uspjeh u školi? Prvo je potrebno organizirati prostor koji će biti rezerviran za radnu atmosferu. Dijete bi na takvom mjestu trebalo pisati domaće zadaće, za radnim stolom bez upaljenog radija, televizora ili bilo čega što bi bu moglo odvratiti pozornost.

Važno je da dijete obavlja radne navike uvijek na istom mjestu gdje će se moći koncentrirati samo na školske obaveze koje treba izvršiti.

Nakon što ste osigurali radno mjesto svom djetetu, potrebno je imati raspored školskih sati, kada ima školu ujutro, a kada popodne kako bi se bolje mogli organizirati i omogućiti djetetu da ima dovoljno vremena za igru i za učenje.

Dijete dok uči i piše mora imati dovoljan broj pauza kako bi zadržalo koncentraciju, a kada završi sa samostalnim dijelom posla vi mu kao roditelj možete pomoći tako što ćete ga ispitati ili provjeriti zajedno s njim napisane zadaće.

Pomoć djetetu da lakše savlada određene predmete sastoji se od lakšeg razumijevanja gradiva, a ako niste sigurni da u potpunosti razumijete gradivo koje uče u školi, možete se prije učenja savjetovati s učiteljem.

Svaki predmet traži određen način učenja, pa tako matematika i fizika za lakše rješavanje zadataka traže razumijevanje gradiva, a ne učenje napamet. Roditelji mogu pomoći djetetu da bolje razumije gradivo i pokazati mu najjednostavniji način rješavanja formula u fizici i određenih zadataka u matematici.

Roditelji trebaju imati razumijevanja prema djeci i biti podrška te ako se pokaže potreba pomoći mališanu umjesto da ga kažnjavaju svaki put za lošu ocjenu.

Autor: S.Š., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock