Hladne ruke i noge

hladne ruke i stopala

Ruke i noge su hladne kad ne primaju dovoljno tople krvi koja donosi kisik i hranjive tvari. Najčešći su razlog izloženost hladnom zraku, osobito propuhu ili vjetru. Uzrokom može biti i neki veći postojeći zdravstveni problem, no što god to bilo, možete poduzeti mnogo toga da olakšate simptome.

Iako hladni udovi mogu biti neugodni pa čak i bolni, problem nije ozbiljan. Ako niste dobro zaštićeni od hladnoće – osobito ako uz to i pušite ili ste umorni, slabi i napeti – periferne se arterije sužavaju. To ograničava dotok krvi u ruke i noge jer se organizam trudi zadržati toplinu u ostalim dijelovima tijela.

Hladni udovi mogu biti i posljedica hormonalne nestabilnosti prije mjesečnice ili nedostatka hranjivih tvari u krvi, primjerice kad je netko na vrlo strogoj dijeti ili pati od prehrambenog poremećaja. Osim toga, problem se može pojaviti tijekom inkubacijskog razdoblja prije infekcije.

Hladnoću ruku i nogu uz to mogu uzrokovati i Raynaudov sindrom i poremećaji krvotoka povezani sa stanjima kao što su kronični bronhitis i bolesti krvožilnog sustava. Dulji nedostatak dotoka krvi može izazvati ozebline – sjajnocrvene ili ljubičaste kvrge na prstima ruku ili nogu koje mogu boljeti i svrbjeti.

Spriječite hladnoću ruku i nogu i nastanak ozeblina na četiri jednostavna načina.

1. Odjenite se toplo kada je hladno vrijeme.

2. Prestanite ili smanjite pušenje.

3. Bavite se tjelovježbom koja će vam ubrzati bilo dvadesetak minuta na dan.

4. Jedite redovite, hranjive obroke kako bi tijelo imalo goriva i ubrzalo metabolizam te stvorilo toplinu. Bolje je jesti češće, manje obroke nego jedan ili dva velika na dan.

Zaštitite se od hladnoće tako što ćete odjenuti nekoliko slojeva odjeće od tankih tkanina jer to bolje zadržava toplinu nego jedan debeli sloj. Zatvorite sve otvore na odjeći kroz koje bi mogla ući hladnoća, osobito oko vrata, zglobova i gležnjeva. Nosite cipele s debelim potplatima i u čizme stavite tople uloške.

Izbjegavajte teške, masne obroke, koji odvlače krv iz udova u želudac i crijeva na nekoliko sati nakon jela. Pojedite svakog tjedna tri porcije plave ribe kako biste potaknuli stvaranje prostaglandina (tvari sličnih hormonima koje pomažu da krv glatko teče kroz vene i arterije).

Redovite aerobne vježbe poboljšavaju rad pluća, srca i arterija, pa time i protok krvi u prstima na rukama i nogama. Koriste posljedice osjećaju se i nakon tjelovježbe.

Autor: S.G., Foto: Tan4ikk/Shutterstock