Gatanje iz kave

gatanje iz šalice kave

Ljubitelj ste turske kave, a znate i za neke dobre učinke koje može imati po vas. Već ste mnogo puta čuli za gatanje iz šalice pomoću taloga koji se nakuplja na dnu šalice, ali ne znate kakav je točno postupak gatanja. Htjeli bi naučiti ovu zabavnu aktivnost da bi ispijanje kave s vašim najmilijima bilo još zabavnije. Na pravom ste mjestu. Pročitajte na što sve trebate pripaziti i kako izgleda cijeli postupak poznat kao gatanje iz kave da bi on bio uspješan.

Proces gatanja započinje uživanjem vašoj omiljenoj šalici kave u određeno doba dana.

Skuhajte malo jaču tursku kavu u malom lončiću. Nemojte je sladiti niti stavljati bilo kakve druge dodatke. Bit će vam potrebni samo kava i voda. Na dvije šalice vode idu dvije žlice kave. Stavite sve zajedno odmah u lončić i pričekajte da voda s kavom zavrije. Tada će se pojaviti i pjena na površini koju odstranite žlicom. Smanjite jačinu vatre i ponovo zakuhajte kavu. Ponovite tako 3 puta i svaki put odstranite pjenu. Time će kava dobiti posebne arome i miris.

Ostavite kavu da malo odstoji i ulijte u šalice. Bilo bi dobro da šalice budu što svjetlije kako bi kasnije bolje vidjeli slike taloga u njima. Poslužite uz čašu vode. Kavu pijte držeći šalicu u lijevoj ruci. Popijte kavu u par gutljaja dok je još vruća i poklopite tanjurićem. Okrenite šalicu u smjeru kazaljke na satu 2-3 puta i položite je naopako tako da tanjurić bude na dnu, a strana s koje ste pili okrenuta prema vama. Nakon što se šalica ohladi, bit će sve spremno za gatanje. Uvijek se gata samo iz prve šalice kave.

Osoba koja vam gata mora imati prirodni dar, uz pomalo znanja da bi vam otkrila i rastumačila pojedine likove i simbole koji su vidljivi iz taloga. Kod gatanja je bitno povezati priče iz različitih simbola i tako stvoriti priču koja je bitna za vašu budućnost. Gatanje se gleda iz šalice u kojoj se nalazi talog te s tanjurića na kojem je bila šalica kada ste je preokrenuli.

Gatanje iz kave
Foto: Pixabay

Trebate znati da se šalica u kojoj se nalazi talog dijeli na dva dijela. Donji dio šalice govori o vašoj prošlosti, a gornji dio o budućnosti. U desnoj stranici šalice nalaze se simboli povezani s pozitivnim događajima, dok se lijeva strana šalice okreće lošim događajima. U šalici možete vidjeti buduće događaje u rasponu do pola godine od dana gatanja.

Nemojte zaboraviti i na tanjurić. On također govori puno o vašem životu. Postoje brojna tumačenja, a jedno od najvažnijih je da ako se prilikom podizanja šalice kava prelije po tanjuriću, osobi će se dogoditi neki loš događaj, a ako se kava ne prelije, osoba će riješiti sve svoje problema i naći će sreću. Ako je površina tanjurića ostala većim dijelom prazna, to znači da će u obiteljskom domu prevladavati mir. Tanjurić prekriven talogom govori nam da će se u domu dogoditi nešto loše.

Gatanje iz šalice kave je od davnina rašireno u cijelom svijetu. Nastalo je iz čovjekove želje da sazna nešto o svojoj budućnosti i pritom se zabavi. Najpopularnija je metoda proricanja budućnosti u cijelom svijetu. Ako već niste dosad, sljedeći put se malo bolje zagledajte u talog koji je ostao na dnu šalice kavu i pokušajte pogoditi svoju budućnost.

Autor: M.L., Foto: Patrizia Tilly/Shutterstock