Džem od jagoda

džem od jagoda
Džem od jagoda, Foto: lsantilli/Shutterstock

Bliži se ljeto, a to znači veće kozumiranje voća i povrća. Jedno od ljetnih voća zasigurno su i jagode. Ukusne su, slatke, a vole ih i mlađi, i stariji. Odličan su izvor vitamina C koji je najznačajniji za razvoj kostiju, krvnih žila te zubi. Osim toga, suzbija alergije poput astme te povećava tjelesnu otpornost prema raznim virusnim i bakterijskim infekcijama.

Istraživanja su pokazala da kod veće količine vitamina C u organizmu, postoji drastično manja vjerojatnost od pojave prehlade ili gripe.

Jagode također djeluju pozitivno na probavni sustav, ubrzavaju metabolizam te tako pomažu tijelu u što boljoj razgradnji te rješavanju masti i štetnih tvari. Sadrže i vitamin B koji upravlja rastom i razvojem noktiju te kose. Poboljšava kvalitetu tena i čini kožu nježnijom, sjajnijom i zdravijom.

Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj jagode dobro uspijevaju pa mnoga kućanstva pripremaju džem od jagoda. Ukoliko je to i vaša želja, a ne znate kako, sigurno će vam pomoći par naših savjeta.

Najprije jagode trebate dobro i temeljito oprati. Džem se priprema od velikih komada voća, odnosno jagoda koje ste prethodno narezali i očistili od peteljki. Zatim je potrebno dovoljno ih zašećeriti i ostaviti preko noći u frižideru.

Drugi dan, nakon što su jagode upile šećer i pustile svoj prirodni sok, spremne su za kuhanje. Tijekom kuhanja, potrebno je miješati i skidati pjenu koja će se skupljati pri samom vrhu posude.

Kuhanje treba trajati minimalno sat vremena. Nakon što je džem gotov, možete dodati vaniliju, čokoladu ili druge sastojke po vlastitoj želji i ukusu. Potrebno ga je polagano lijevati u staklenke prethodno zagrijane u pećnici  na 100° C.

Staklenke dobro zatvorite. Ne treba ih staviti u frižider, a rok trajanja bez otvaranja može biti od 6 mjeseci do godine dana. Ukoliko ste dodali i druge sastojke koji se brzo mogu pokvariti, rok trajanja će biti kraći. Džem možete jesti zajedno s kolačima, palačinkama, kako god vam odgovara. Dobar tek!

D.Š. Foto: lsantilli/Shutterstock