Azijska piramida prehrane

kuhanje riže

Razmislite o svojoj prehrani i koji sastojci je uglavnom sačinjavaju. Prisjetite se jučerašnjeg dana i pogledajte što ste pojeli, rekonstruirajte svoj jučerašnji jelovnik. Ako ste prosječna djevojka vjerojatno je većinu jelovnika zauzimala neka vrsta mesa, možda ste pripremili kajganu ujutro, popili hektolitar kakve, eventualno ubacili nešto tijesta ili pokoju voćku ili žitarice usput i probali dići razinu energije popodnevnim čokoladnim zalogajima. Sada razmislite o dugoročnim posljedicama našeg zapadnjačkog načina prehrane.

Alternativa je azijski način prehrane. Azijske zemlje dom su nekima od najdugovječnijih ljudi upravo zbog svoje piramide prehrane, koja se uspješno bori protiv bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetesa i malignih bolesti poput raka. Omogućava tijelu maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari i vlakana time da se hrana relativno kratko obrađuje termički.

Temelji se na konzumaciji mnoštva voća, povrća, mahunarki, žitarica. Meso i mliječni proizvodi konzumiraju se u manjim količinama, kao i jaja. Od napitaka možete u ograničenim količinama konzumirati čaj i čak ni vino nije zabranjeno.

Namirnice su podijeljene u 4 kategorije unutar kojih se nalaze one koje se konzumiraju na dnevnoj bazi, zatim tjednoj i mjesečnoj i one koje smijete uzimati po želji. Zanimljivo je da ovakva dijeta ne određuje veličinu porcije, već vam je prepušteno da je odredite sami. On a se prvenstveno orijentira na pravilnu i balansiranu prehranu u kojoj je važnije što jedete od toga koliko jedete.

Svakodnevno vam je dopušteno voće, povrće, orašasto voće, čaj, žitarice, kruh, mahunarke, biljno ulje, vino i pivo. Jednom tjedno smijete se počastiti desertom, puretinom i jajima. Jednom mjesečno bi trebao biti maksimum konzumacije crvenog mesa. Poprilično različito spram zapadnjačkih navika, zar ne? No imate dobru alternativu za crveno meso jer ribu i školjke možete konzumirati kada poželite.

Tjelovježba je uključena u ovaj plan. Preporučuje se 30 minuta dnevno. Nažalost ni jedna zdrava promjena ne može bez tjelovježbe. Ali nemojte ovu omraženu riječ gledati ovako rigorozno. To se može odnositi i na to da jednostavno do prijateljice otiđete pješice, a ne autom. Nemojte čekati tramvaj ili autobus, otiđite dvije tri stanice pješke. Naše tijelo nije namijenjeno tolikoj količini sjedenja na koju nas život prisiljava.

Ova dijeta nahranit će sva vaša osjetila. Kako je termička obrada u prosjeku kraća od zapadnjačke, hrana zadržava svoje boje i teksture, stoga će vaši tanjuri postati pravi mali vatrometi užitka. Tako i tako jedemo očima. Nahranite svoje tijelo i dušu najkvalitetnijim sastojcima i potrudite se oko svoga zdravlja. Lakše ga je očuvati nego vratiti.

Autor: L.K., Foto: yellowrail/Shutterstock