Djeca i vegetarijanstvo

tinejdžeri vegetarijanci

U dobnoj skupini između 16 i 24 godine najviše vegetarijanaca u odnosu na sve druge skupine, a 19 posto mladih djevojaka su vegetarijanke. Je li najbolja odluka baš tada postati vegetarijanka?

Nije, jer se tijelo ubrzano razvija, ali ako mlada djevojka čvrsto odluči ne jesti meso i masne prerađevine, kritiziranjem se neće mnogo postići. Treba podržati njezinu odluku i pomoći joj u kreiranju što raznolikijeg i nutritivno kvalitetnijeg jelovnika.

Zbog nedovoljnog znanja (to vrijedi za djevojke koje nisu odrasle u vegetarijanskim obiteljima) mlade djevojke često počnu više jesti slastice i razne vrste namirnica bogatih kalorijama i mastima, što može voditi nagomilavanju suvišnih kilograma.

Mnogi su roditelji s pravom zabrinuti kada im dijete baš sad postane vegetarijanac, i to zbog nedostatka vitamina B12, željeza i vitamina D u prehrani, ali veća je zabrinutost potrebna ako djevojka odluči postati vegan.

Manji je problem kod vegetarijanki koje piju mlijeko i jedu mliječne proizvode. Nove vegetarijanke trebale bi potražiti pomoć stručne osobe koja bi im pomogla da kreiraju zdrav, raznolik i nutritivno bogat jelovnik.

Za vegetarijanke su najbolje namirnice soja, leća, grah, sojino mlijeko, tofu, sojino brašno, bademi, brazilski orah, kikiriki, suncokretove i sezamove sjemenke, koje su uz to bogate i cinkom.

Klice alfalfe, spirulina, jaja, nemasno i polumasno mlijeko zbog vitamina B12, orašasti plodovi, bogati esencijalnim masnim kiselinama.

Zatim, pšenične mekinje zbog obilovanja vitaminima B skupine, kao gljive i zeleni grašak, zeleno lisnato povrće, suho voće, osobito marelice, jaja, tamna čokolada, kakao, melasa, sjemenke zbog željeza, uz mnoštvo voća i povrća zbog vitamina C. Isto tako, crveno i narančasto obojeno voće i povrće zbog vitamina A, kao i crvena i narančasta paprika, mrkva, marelica, batat te maslinovo, orahovo i bučino ulje u salatama.

Autor: S.G., Foto: Dziewul/Shutterstock