Doniranje jajnih stanica

donacija jajne stanice

Stvaranje djece često nije tako jednostavno ni tako prirodno kao što zamišljamo. Nekima je parovima donacija jajne stanice dragocjena na njihovu putu prema roditeljstvu.

Čak i najzdraviji parovi bez ikakvih problema s plodnošću i sa savršeno uravnoteženim hormonima ne začnu uvijek. Za svakog ciklusa začne svaki četvrti par. Stoga je očito da mnogi parovi ne uspiju odmah, ni drugi put, možda čak ni dvanaesti put.

Ako vam je manje od 35 godina, možda će vam trebati od 9 do 12 mjeseci da začnete. Ako ste stariji od 35 godina i poželite začeti, otiđite liječniku kako ne biste nepotrebno gubili vrijeme ako nešto nije u redu. Ustanovite li da vaše jajne stanice nisu pogodne za oplodnju ili da vas godine sprječavaju da začnete, razmotrite donaciju jajnih stanica. Bude li postupak uspješan, osjetit ćete čari trudnoće kao da ste prirodno zanijeli.

Zdrava prehrana, dodaci prehrani i promjene načina života u nekim slučajevima čine čuda. No ne u svima. Nažalost, neki parovi jednostavno ne mogu imati vlastitu djecu jer ženino tijelo ne stvara održive jajne stanice. Za neplodnost nije uvijek odgovorna žena, nego i muški spermatozoidi.

Donacija je jajnih stanica često rješenje za žene koje su prerano dospjele u menopauzu, žene koje su rođene s nefunkcionalnim jajnicima (taj se poremećaj zove Turnerov sindrom) ili žene čiji jajnici jednostavno ne odgovaraju na podražaje hormona hipofize (što zovemo neosjetljivošću jajnika na hormone).

Primateljica jajnih stanica možete biti i ako su vaši jajnici nekad bili slabo osjetljivi na hormone, ako ste ih izgubili zbog bolesti, operacije ili liječenja raka ili ako imate kakvu genetsku bolest koji ne želite prenijeti djeci.

Primateljice jajnih stanica mogu biti i starije žene, ponajprije žene starije od 40 godina jer njihove jajne stanice možda više nisu vrhunske kvalitete, što znači da će vjerojatnije zatrudnjeti nakon primitka jajnih stanica. Isto vrijedi i za žene koje su nekoliko puta pokušale potpomognutu oplodnju, no bez uspjeha.

Razmišljate li o potpomognutoj oplodnji i primanju donirane jajne stanice, važno je razumjeti proces kojim te dragocjene jajne stanice dospijevaju do vas kako biste shvatili odakle dolaze. Nažalost, mnogo je teže prikupiti donirane jajne stanice nego doniranu spermu. očito je zašto. Naime, stimulacija jajnika može biti rizična, a ni prikupljanje jajnih stanica nije uvijek neopasno pa je razumljivo zašto se rijetke žene odlučuju na to. Stoga brojni parovi nekoliko godina čekaju doniranu jajnu stanicu, a neki čak odlaze i u inozemstvo.

Autor: S.G., Foto: Dmytro Larin/Shutterstock